Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Harkimo överväger att göra rörelsen Liike Nyt till parti - finansieringen en fråga

Från 2019
Uppdaterad 25.04.2019 09:57.
Harry Harkimo
Bildtext Trots tidigare kritik mot partistöd överväger Harry Harkimo att göra sin rörelse till ett parti.
Bild: Jyrki Lyytikkä/ Yle

Harry "Hjallis" Harkimo överväger att göra sin politiska rörelse Liike Nyt till ett parti. Enligt Harkimo är det svårt att fungera som valmansförening och han säger att han inte kan finansiera rörelsen ur egen ficka "i all evighet".

Rörelsen fick en plats i riksdagen då Harkimo blev invald med nästan 13 000 röster.

- Nu är vi i en valmansförening så därför tas vi inte med i gallupar, eller i olika diskussioner överhuvudtaget. Systemet är på det sättet byggt, som jag tycker är fel, att man inte egentligen kan vara en valmansförening, säger Harry Harkimo.

Det skulle också vara arbetsdrygt för rörelsen att ställa upp kandidater i EU-valet, säger Harkimo, eftersom varje kandidat i så fall bör samla in 2 000 förteckningskort.

Det kan inte ha kommit som en överraskning för dig - du har arbetat i politiken i många år och rört dig med politiker som kan systemet?

- Jo, men inte har jag någonsin rört mig med en valmansförening tidigare. Jag har inte sett hur man kan bli dissad som valmansförening så att man inte slipper med i något överhuvudtaget.

Harkimo vill också ha annan finansiering

Frågan om att registrera rörelsen till ett parti handlar också om finansiering, även om Harkimo inte medger det genast.

För tillfället kan Liike Nyt samla in medel genom donationer eller ur egen ficka. Som parti skulle Liike Nyt få ett statligt understöd på 148 175 euro i året med sin ena riksdagsledamot.

Hur mycket handlar det om finansiering?

- Det har egentligen inget att göra med finansiering, jag har finansierat det här med många hundra tusen, det är inte grejen överhuvudtaget.

Så om rörelsen besluter sig för att bli ett parti, tänker ni då inte ansöka om statligt partistöd?

- Det har vi inte gjort något beslut om. Såklart vi också behöver fundera hur vi ska finansiera det här i framtiden, jag har nu satt in 400 000 euro på det här så jag kan ju inte fortsätta finansiera det i all evighet, säger Harkimo.

Ett annat alternativ för rörelsen är att skaffa ett tillstånd för penningsinsamling.

Beslut nästa vecka?

Beslut om att bli ett parti kan rörelsen fatta under sitt möte nästa vecka, säger Harkimo.

När Liike Nyt grundades för ungefär ett år sedan ville Harkimo och de andra grundarna inte göra rörelsen till ett parti eftersom de tyckte att det redan fanns tillräckligt med partier.

Dessutom berättade grundarna att de vill se ett slut på hela systemet med statliga stöd för partier.

I princip backar du nu på något som du har kritiserat - hur ska väljarna tolka det här. Kan de vänta sig liknande drag i framtiden?

- Nej, det är ju frågan om att man inte klarar sig i konkurrensen. Vårt system är så ruttet att man inte klarar sig på något annat sätt än enligt de regler som partierna skapat, säger Harkimo.

Till rörelsens övriga grundare hör bland andra Mikael Jungner, verkställande direktör för en PR-byrå och tidigare riksdagsledamot för SDP, företagaren Alex Nieminen, journalisten Tuomas Enbuske och Helene Auramo, grundare av evenemanget Slush. Enligt Harkimo har de övriga grundarna inte fungerat som finansiärer.

Diskussion om artikeln