Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals scoutledare i USA anklagas för sexuella övergrepp: Slut på nakenbad och möten på tumanhand

Från 2019
Uppdaterad 25.04.2019 10:43.
Tusentals scouter på samma bild, från scoutläger i Tyskland 2013.
Bildtext Scouter från hela världen samlas på läger. Reglerna har blivit strängare för att skydda barnen mot sexualförbrytare.
Bild: EPA

Scoutrörelsen i USA skakas av avslöjanden om sexuellt utnyttjande av tusentals pojkscouter. Nya register har publicerats som väntas leda till hundratals krav på rättegångar och ekonomisk ersättning för de drabbade.

De amerikanska pojkscouternas organisation har hållit ett register som gått under namnet ”perversitetsfilerna”.

Där förtecknas närmare 8 000 frivilliga ledare inom pojkscouterna, som har tvingats lämna sina uppdrag efter trovärdiga anklagelser om sexuella övergrepp på barn.

70 år av perversiteter

Registret har upprätthållits i över 70 år. En del av registret har publicerats tidigare i samband med en rättegång om sexuellt utnyttjande. Men nu kommer mer detaljerad information.

Pojkscouternas organisation räknar med över 12 000 offer, säger advokaten Jeff Anderson, som har representerat flera av offren i rättegångar.

Han räknar med att det finns 130 gärningsmän enbart i New York som nu kan åtalas. Många av avslöjandena gäller gamla fall. Delstaten New York har infört ny lagstiftning som förlänger tiden för åtal i fall som gäller sexuella övergrepp.

Alkohol och porrtidningar hos scoutledaren

I ABC News uppträdde ett av offren, Chris från New Jersey. När han fyllde elva år inledde hans scoutledare sexuella kontakter, med alkohol och porrtidningar. Chris berättade i ABC News att han blev stel av skräck, men förstod inte att protestera. Det pågick i fem år.

Chris är nu 35 år och känner sig fortfarande skadad. Tillsammans med några andra offer har han inlett rättssak mot pojkscouternas riksorganisation i USA.

Han anser det uppenbart att organisationen och de vuxna ledarna inte gjorde tillräckligt för att förhindra övergreppen.

Scouter lägger ut tusentals amerikanska flaggor för att hedra stupade soldater och sjömän.
Bildtext Den amerikanska scoutrörelsen beklagar att deras medlemmar drabbats av sexövergrepp.
Bild: EPA-EFE

"Epidemi av övergrepp i scoutkårerna"

Chris advokat Bruce Nagel säger till ABC News att han hoppas att rättsfallet kan kasta nytt ljus över epidemin av sexualbrott.

- Det behövs undervisning om att det pågår sexuella övergrepp inom scoutkårerna runtom i USA, sa Nagel.

Scoutledaren, som namnges i USA, har via sin advokat förklarat sig oskyldig till anklagelserna. Men i ett annat fall har han dömts till sju års fängelse för innehav av barnpornografi.

Scoutorganisationen: "Det har blivit bättre"

Pojkscouternas organisation i USA beklagar det skedda och uttrycker sympati för offren. Boy Scouts of America försäkrar att flera åtgärder har vidtagits för att skydda barnen.

- Vi tror på offren, vi stöder dem, och har betalat för obegränsad rådgivning och hjälp, säger organisationen i ett uttalande till ABC News. Inget är viktigare än säkerhet och skydd för barnen i scoutingen.

Från scouthåll försäkrar man att säkerheten har blivit bättre. Under år 2018 fanns det bara fem kända offer för sexuella övergrepp inom den amerikanska scoutingen, som lockar över två miljoner medlemmar.

Nya regler hindrar osund kontakt

Många ledare har tvingats lämna den amerikanska scoutorganisationen. Numera granskas de frivilliga ledarnas bakgrund och eventuella kriminalregister.

Nya regler har tagits i bruk om att barn aldrig får vara ensamma med en ensam vuxen ledare. Barnen och vuxna sover och duschar i olika utrymmen.

Reglerna innehåller också andra föreskrifter om beteende och lämplig klädsel. Inga nakenbad är tillåtna i den amerikanska scoutrörelsen.

Konkursvåg väntas när ersättningskraven växer

Anklagelserna om sexuella övergrepp inom scoutrörelsen är inte nya. Flera rättegångar i USA har gett offren miljoner dollar i ersättning. Nu väntas en ny våg av ersättningskrav.

En del av scoutkårerna har verkat inom den katolska kyrkan, där avslöjandena om sexbrott har duggat tätt.

Advokaterna befarar att scoutorganisationerna nu omorganiserar sig för att slippa nya rättegångar och ersättningskrav. Fler katolska församlingar har deklarerat sig i konkurs efter att ha betalat flera miljoner åt varje offer för prästers sexuella övergrepp.

Församlingarna har bildats på nytt men inte längre behövt ta ansvar för gamla försyndelser.

Offentlighetskrav

Sexualbrottslingar i USA måste offentligt registrera sig, så att grannarna i omgivningen ska veta om den risk som brottslingarna kan utgöra, också efter avtjänat straff.

I fallen med scoutledarna har få fall nått rättegång. Advokaten Jeff Anderson kräver att scouternas förövarregister blir offentliga.

Flera katolska församlingar har publicerat namn och hemort på präster som misstänkts för övergrepp. Nu borde scoutkårerna göra detsamma, anser offren och deras advokater.

Källor: ABC News, AP

Diskussion om artikeln