Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukraina anklagar Ryssland för aggression efter Putins medborgarskapsbeslut för invånare i utbrytarrepublikerna

Från 2019
Invånare i Donetsk firar femårsdagen av utlysandet av utbrytarrepubliken
Bild: EPA-EFE

Rysslands beslut att ge invånare i de rebellkontrollerade områdena i Ukraina möjlighet att snabbt få ryskt medborgarskap väcker oro och protester i Kiev.

Åtgärden ses som ett sätt för Ryssland att sätta press på Ukrainas politiskt oerfarna nyvalda president Volodymyr Zelenskyi.

Ryssland vill sända en signal till Kiev om att relationerna till Moskav kräver Zelenskyis omedelbara uppmärksamhet. Budskapet är att Kreml kommer att gå hårt mot Ukraina tills den nya presidenten klargjort sin Rysslandspolitik, säger analytikern Andrej Kolesjnikov till BBC Russian Service.

"Hänsynlöst"

Ukrainas avgående president Petro Porosjenko anklagar Ryssland för att ”öppet och hänsynslöst torpedera fredsprocessen i Ukraina”.

Porosjenko säger Ryssland genom åtgärden försöker skapa legitimitet för en rysk militär närvaro i utbrytarområdena.

Zelenskyis stab reagerade med att uppge att den ryska åtgärden betyder att Ryssland nu medger att landet är en ockupationsmakt i östra Ukraina. Zelenskyi har även krävt att västländerna inför nya sanktioner mot Ryssland.

"Mänskliga rättigheter"

Rysslands president Vladimir Putin försäkrar däremot att beslutet endast togs av omtanke om invånarna i rebellområdena.

− Vi har ingen önskan att orsaka problem för Ukrainas nya ledare, men att tolerera de förhållanden som människor i Doneskt- och Luhanskrepublikerna lever under är att överträda en gräns ur människorättsperspektiv, sade Putin då han undertecknade beslutet.

Zelenskyi som segrade stort i presidentvalet på söndagen har lovat att skapa fred i östra Ukraina. Han har även signalerat vilja att föra en mjukare politik mot Ryssland än vad Porosjenko gjort.

Det är oklart om det ryska beslutet i praktiken kommer att få stor betydelse för invånarna i de rebellkontrollerade områdena. Ryssland godkänner redan i dag resedokument från de två utbrytarrepublikerna och en stor del av den tidigare befolkningen arbetar redan i Ryssland.

Ukraina godkänner inte dubbla medborgarskap. Därför skulle de som vill ha ryskt pass tvingas avsäga sig sitt ukrainska medborgarskap.

Ukrainska pensioner

En stor del av invånarna i utbrytarområdena lyfter fortfarande till exempel ukrainska pensioner även om de måste resa över frontlinjen för att få pengarna. Utan ukrainskt medborgarskap skulle den resan bli mycket svår.

Men beslutet att bevilja ryska pass kan ses som ett steg i en plan att annektera utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk. Ukraina befarar att Ryssland i framtiden kan motivera en mer öppen inblandning i konflikten med behovet att skydda ryska medborgare.

Kriget i östra Ukraina har pågått i fem år och krävt 13 000 människors liv. Parterna ingick offiellt en vapenvila 2015, men konflikten kräver trots det fortfarande dödsoffer i jämn takt.

Upproret mot regeringen i Kiev bröt ut 2014 och utvecklades snabbt till regelrätta krigsåtgärder. Ryssland förnekar att man bistår rebellerna med militärt stöd, men det finns en rad bevis om motsatsen.

Källor: BBC, Reuters

Diskussion om artikeln