Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kvartsfinaldags i U18-VM - här är USA:s superduo som Smålejonen måste stoppa

Från 2019
Uppdaterad 25.04.2019 16:44.
Programmet är inte längre tillgängligt
Jääkiekon U18 MM, puolivälieräottelu USA - FIN - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finlands U18-landslag fortsätter VM-turneringen på torsdag med kvartsfinal mot USA. För att Smålejonen ska ha en chans att vinna måste USA:s poängfarliga duo Jack Hughes och Cole Caufield stoppas.

17-årige Jack Hughes är det stora amerikanska löftet. Han anses vara självskriven som den spelare som kommer att väljas först i NHL-draften i juni.

I U18-VM-turneringen 2018 valdes Hughes till turneringens mest värdefulla spelare, bästa anfallare, och tog självfallet också en plats i allstar-femman. Hann vann också poängligan med 12 poäng på 7 matcher.

Hughes spelade tidigare i år i U20-VM-turneringen. Han missade några matcher på grund av skada, men avslutade turneringen med fyra assist och en silvermedalj efter finalförlusten åt Finland.

Jack HUghes jagar guld för USA
Bildtext Finland bör se upp med Jack Hughes
Bild: Lehtikuva

Jack Hughes kommer från en verklig ishockeyfamilj. Storebror Quinn har draftats av Vancouver Canucks i första omgången, och Jack blir sannolikt brödraskarans andra NHL-proffs.

I årets U18-turnering har Hughes noterats för 5+7=12 poäng, vilket ger honom en andra plats i poängligan bakom sin landsman Cole Caufield.

18-årige Cole Caufield har varit den pågående VM-turneringens överlägset bästa målskytt med 11 mål. Också Caufield spelade för USA i förra årets turnering, där han noterades för sex poäng på sju matcher, och belönades med VM-silver.

Cole Caufield har slagit många juniorrekord
Bildtext Cole Caufields skott kan ge besvär
Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Caufield är liten till växten, endast 170cm lång, men lever på sitt snabba handledsskott, fina skridskoåkning och goda öga för spelet.

Cole Caufield spelar för USA i U18-VM
Bildtext Cole Caufield leder poängligan i VM
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

USA som spelat övertygande i VM-turneringen så här långt går in som klar favorit till kvartsfinaldrabbningen mot Finland. Matchen startar klockan 16.30 och kan ses på Yle Arenan och i TV2.

Diskussion om artikeln