Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ida Sulin blir Kommunförbundets nya direktör för svenska och internationella ärenden

Från 2019
Uppdaterad 25.04.2019 14:27.
Ida Sulin
Bildtext Kommunförbudets nya direktör Ida Sulin.
Bild: Kommuntorget

Kommunförbundets styrelse har utsett Ida Sulin till direktör för svenska och internationella ärenden. Sulin efterträder Kristina Wikberg. Det skriver Kommuntorget på sin webbplats.

39-åriga Sulin valdes enhälligt av Kommunförbundets styrelse i dag torsdag, enligt Kommuntorget. Sulin som är juris doktor och teamledare har arbetat på Kommunförbundet sedan 2011.

- Det är ju en fantastiskt plats där man har en möjlighet att faktiskt påverka samhället. Jag har alltid försökt värna om demokratin. Jag tror att en fungerande demokrati är en förutsättning för att våra grundläggande rättigheter ska kunna fungera, bland annat våra språkliga rättigheter, säger Ida Sulin till Svenska Yle.

"Viktigt att språkfrågorna beaktas från början"

Regeringen Sipilä föll på grund av att man inte lyckades ro i land med vårdreformen. Vilka förhoppningar har Kommunförbundets nya direktör på den kommande regeringens arbete med en reform av vården?

- Det viktiga är att språkfrågorna beaktas redan från början och inte läggs på i ett senare skede. Det stora problemet med den gamla reformen och en av de stora orsakerna till att den föll var att de språkliga rättigheterna och andra grundrättigheter inte togs i beaktande i tillräckligt hög grad i själva reformarbetet, säger Sulin.

Ida Sulin är expert på demokrati- och människorättsfrågor. Hon har forskat i europarätt, utbildat europeiska myndigheter i asylfrågor och disputerat på bevisföringen i förvaltningsprocesser i Europa.

Hon har också jobbat på Flyktingrådgivningen och varit programansvarig för FN:s flyktingkommissariat UNHCR och ledande jurist på Kommunförbundet.

Ida Sulins direktörsuppdrag är tidsbestämt till 31.12.2020.

Diskussion om artikeln