Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Få advokater vill jobba i Österbotten: "Det är på väg att bli ett akut problem"

Från 2019
Uppdaterad 25.04.2019 14:59.
En kostymklädd man kollar in i kameran.
Bildtext Oskar Sundback
Bild: Yle/Wilhelm Sandelin Anton

I framtiden kan det bli svårt att få advokattjänster runt om i Finland. Vasa Advokatförening har tappat nästan 20 medlemmar de senaste åren.

- Inom några år kommer det att bli ett akut problem, säger Oskar Sundback, nybliven advokat i Vasa.

Bättre löne- och arbetsmöjligheter gör att nya advokater oftast väljer att söka sig till advokatbyråer i huvudstadsregionen. Konsekvensen blir en hög medelålder och dålig återväxt bland advokater i övriga delar av landet.

Oskar Sundback menar att man på mindre byråer ofta har otillräckliga resurser att locka nyblivna advokater.

- Små advokatbyråer på mindre orter har sällan möjlighet att ta emot praktikanter. Det är ett stort problem - där man gör praktik blir man ofta kvar senare i yrkeslivet.

Mindre orter särskilt utsatta

Med sina 32 år tillhör Oskar Sundback det yngre gardet bland Österbottens advokater. Bara 17 av Vasa Advokatförenings 62 medlemmar är under 50 år.

Geografiskt omfattar föreningen hela gamla Vasa län, och i takt med att allt fler medlemmar går i pension ökar advokatbristen i regionen.

- Många kommer att gå i pension inom tio år. På mindre orter där enmansbyråer är vanliga riskerar advokatfirmor att försvinna helt, säger Oskar Sundback.

I framtiden kan detta alltså innebära att den som behöver advokattjänster måste söka sig till en annan ort.

- Framför allt är det en rättssäkerhetsfråga. Det är beklagligt, man måste kunna få juridisk hjälp oavsett var man bor, säger han.

Framtiden är digital

Allt fler tjänster finns digitalt, bland annat kan man få läkar- och psykologhjälp via mobilen. Oskar Sundback tror att detta är framtiden även för advokatbranschen.

- Absolut, vi försöker att vara digitalt närvarande på så många sätt som möjligt. Men yrket bygger också på personlig kontakt, så fysiska möten kommer nog inte att försvinna helt, säger han och tillägger:

- Den digitala närvaron kan vara en konsekvens av advokatbristen på mindre orter. Men jag tror att vi hade sett en liknande teknologisk utveckling alldeles oavsett.

Hur man ska motverka advokatbristen, det har Oskar Sundback inget konkret svar på. Men han betonar vikten av att locka yngre förmågor.

- Det skulle behövas någon form av extern hjälp med att rekrytera nya jurister som praktikanter. Det är ett bra första steg som behövs för att nya förmågor ska få in en fot i arbetslivet.