Hoppa till huvudinnehåll

X3M

My Tengström: Är miljontals alternativ en lyx eller en last - och varför kan jag bara inte skärpa mig?

Från 2019
Uppdaterad 29.04.2019 16:56.
My och Axel befinner sig i en urban miljö, iklädda pastellfärgade kläder. My och Axel sitter på en sned lastbrygga. Bakom dem syns en tegelvägg.
Bildtext My Tengström gör podden Imperfekt tillsammans med Axel Brink.
Bild: Yle/Malena Holmström

En meny på tio sidor fulla av alternativ. En gigantisk godisaffär med hundratals alternativ. Ett klädskåp. Vad väcker det här för känslor? Upprymdhet - eller ångest?

Jag hatar att välja. Ju större beslut, desto mer ångestladdat blir det. Men den här ångesten kryper ner också i alldeles banala mikrobeslut i vardagen.

Imperfekt

Spela upp

Jag ska på fest om några timmar. Jag har provat fem olika outfits men ingenting känns rätt. Jag har skickat bilder på alternativen till tre olika vänner som alla röstar olika. Jag kollar på klockan.

Om jag springer hinner jag kanske till affären för att köpa något nytt. Men då blir jag sen till festen. Och hur kan valet bli lättare i en affär full av splitternya kläder? Har jag ens råd med ännu en klänning?

Jag är frustrerad. Äcklad över I-landsfaktorn i min ångest. Irriterad på konsumtionssamhället.

Dagen efter. Jag är bakfull och kryper ut till den lokala kinesiska restaurangen för att få i mig salt, fett och kolhydrater. Menyn består av 83 rätter.

Det snurrar i huvudet, inte bara av vätskebristen, utan av oförmågan att formulera en åsikt. Det finns för många alternativ. Jag väljer buffén och tar lite av allt.

En fundersam man står och betraktar en butikshylla.
Bildtext Alla vet att det inte är bra att handla mat när du är hungrig. Men vad om valet är lika svårt fast du inte är "hangry"?
Bild: Mostphotos

Vi ska välja underhållning med en kompis. Vi har tillsammans möjligheten att välja mellan fem olika streamingtjänster som består av tusentals alternativ av tv-serier, filmer och dokumentärer.

Vi scrollar, scrollar och scrollar. Snart har det gått en timme och vi konstaterar att vi inte längre hinner se en film så vi slötittar på en gammal repris av en film vi båda sett åtminstone två gånger som visas på tv.

Jag är trött på min beslutsångest. Av allt jag kan ödsla tid och energi på i livet, så känns de här besluten onödigt dränerande.

Jag vill sluta vela, älta och skjuta upp beslut som i slutändan inte är viktiga. Känner du igen dig?

Perfektionisten är sämst på att välja

I veckans avsnitt av Imperfekt så försöker jag sätta stopp för min beslutsångest.

Jag träffar två professionella beslutsfattare: domaren Nina Immonen och flygledaren Jenny Ehrnstén, där båda hjälper mig med tips som de använder sig av.

I deras jobb finns det inte utrymme för beslutsångest.

De konstaterar båda att de som lider överlägset mest av beslutsångest i jobben är perfektionister. Personer som är överdrivet måna om att ta det bästa möjliga beslutet, när det ibland bara måste tas ett beslut.

Jag känner igen mig. Det här är ett personlighetsdrag som blir extra svårt när det handlar om beslut där det inte finns ett objektivt rätt val - till exempel klädvalet är fullständigt subjektivt.

En stor pilformad skylt hänger i taket av en affär och pekar mot en hylla med texten "Här är ett Bra val".
Bildtext Drabbas du också av känslan av att det ibland vore lättare om någon annan tog besluten för dig?
Bild: Mostphotos

Jag pratar också med psykologen Niklas Laninge. Han tröstar mig: bara under min livstid så har alternativen ökat i potens.

När jag var liten hade inte ens alla bilar radiokanaler, utan vi hade kanske två cd-skivor för familjens bilresa på sommaren.

Jag kan ännu idag Tomas Ledins, Celine Dions och J. Karjalainens låtar utantill efter den där ena sommarveckan.

Idag däremot finns det inga begränsningar för underhållning - vi kan välja mellan radiokanaler eller att streama vilken musik som helst.

Enligt Niklas så har våra hjärnor inte riktigt hängt med i tekniska och ekonomiska förändringen, så att många av oss behöver lite hjälp på traven när det kommer till att förhålla sig till alternativ.

Sedan jag började rannsaka mig själv och min beslutsångest så har ångesten faktiskt lättat. Bara att få perspektiv på varför jag paralyseras av mängden alternativ tröstade mig.

För att inte nämna att till och med professionella beslutsfattare som tar beslut där människors liv står på spel kan stå handfallna i butiken när de ska välja mellan blå- eller rödmjölk.

Framför allt har jag blivit bättre på att välja situationerna när jag ger mer utrymme för min beslutsångest.

All beslutsångest är inte dålig. Men alla beslut i livet måste inte vara perfekta. Hur överraskande det än kan låta, så var det här på riktigt en insikt för mig.

Vill du höra tips på hur du kan hantera beslutsångest? Lyssna på senaste avsnittet av Imperfekt-podden med My Tengström och Axel Brink. Klicka här för att också lyssna på Axels avsnitt om hans rädsla för att bli en rockgubbe.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln