Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

1 500 SAS-piloter hotar med strejk - få flyg till och från Finland drabbas

Från 2019
Uppdaterad 25.04.2019 15:14.
Ett av SAS flygplan står på marken intill en flygterminal.
Bild: Mostphotos

Alla resenärer som har bokat SAS-biljetter till fredag, lördag eller söndag erbjuds möjlighet att gratis boka om sina biljetter. Från midnatt kan 1 500 piloter i Sverige, Norge och Danmark gå i strejk.

Det ser allt mer sannolikt ut att SAS-piloterna går i strejk vid midnatt, natten mot fredag. Majoriteten av SAS flyg till och från Finland påverkas ändå inte.

- SAS använder underleverantörer vid flygen från Åbo, Vasa, Tammerfors och Uleåborg och därför påverkas inte de här flygen av en eventuell strejk, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Ett SAS-flygplan som håller på att lyfta.
Bild: Mostphotos

På rutten Helsingfors - Arlanda kan däremot några av flygen bli inställda om strejken bryter ut.

- Det lönar sig att kolla flightnumret på vår webbplats för att se om det egna flyget påverkas. Och ska man åka vidare från Arlanda ska man också kolla det flyget, säger Annamatz.

Piloterna vill ha bättre löner och arbetsvillkor

Medlingen mellan SPG, de samlade skandinaviska pilotföreningarna och arbetsgivarorganisationen Transportföretagen fortsätter ännu i dag, men hittills verkar parterna vara rätt långt från en lösning.

Konflikten handlar om ett nytt kollektivavtal och piloterna vill bland annat ha bättre löner.

- SAS har sämre betalda piloter i jämförelse med flera andra flygbolag i Europa och Skandinavien. Dessutom har vi gått ner i lön under en längre period och därefter har vi halkat efter när det gäller tjänstevillkor, säger de svenska piloternas representant Wilhelm Tersmeden till DN.

En eventuell strejk gäller omkring 1 500 piloter i Sverige, Norge och Danmark.

Strejken skulle gälla alla flyg som flygs av SAS, men inte underleverantörerna. Enligt SAS kommer ungefär 30 procent av flygen att flyga som vanligt, det gäller bland annat regional trafik.

Möjligt att boka om biljetterna för veckoslutet

SAS förbereder sig ändå för att det verkligen blir strejk och erbjuder alla som har bokat biljetter till fredag, lördag eller söndag att boka om sina biljetter.

Erbjudandet gäller alla som har bokat sin resa via SAS innan den 23 april och som har avresedatum mellan den 26 och 29 april.

Resenärer som har bokat via en resebyrå uppmanas att vara i kontakt med det företag där bokningen har gjorts. Om det blir strejk och flyget ställs in, så är SAS ändå skyldigt att återbetala biljetten.

Diskussion om artikeln