Hoppa till huvudinnehåll

Älskade plast

90 000 personer nåddes av Svenska Yles plastkampanj Älskade plast: "Har man fel information gör man fel beslut"

Från 2019
Färgglada plastkorkar
Bild: Mostphotos

Under april månad har Svenska Yles plattformar och kanaler varit proppfulla med plast. Satsningen Älskade plast har pågått hela april månad, och har både nått glädjande många människor och väckt diskussion i samband med våra artiklar.

Vi har satt gps-sändare på plastskräp i olika regioner för att följa deras färd.

Vi har intervjuat både osäkra plastkonsumenter och pålästa aktivister. Vi har samlat en hel del videomaterial på Arenan under rubriken Älskade plast.

Vi har bjudit på en massa praktiska tips för hur du sorterar på bästa sätt och testat vad ni kan om plasten.

Via videor, artiklar och evenemang har vi tillsvidare nått ca 90.000 unika besökare. Många av er har kommenterat och deltagit i diskussionen. Tack för det!

Målsättningen för satsningen Älskade plast, var att visa att plast är ett alldeles för fint material för att bara kastas bort eller brännas efter en användning.

Istället ska vi vårda vår plast, ta vara på den, och sortera den. Sortering är lösningen har också varit en slogan för hela satsningen. Ju mera vi sorterar och återanvänder, desto mindre behöver nyproduceras av dyrbara råvaror, som olja.

Här får du konkret information om sortering i videoform:

Bli plastsorterare - Spela upp på Arenan

En viktig del av satsningen var att hålla tonen positiv och konstruktiv, inte pekpinnar och domedagspredikningar, utan råd och tips som är lätta att följa.

Vi har inte heller varit helt gravallvarliga i våra videor, som t.ex här:

CSI-barbierna - Spela upp på Arenan

Många av er som kommenterat har också verkat nöjda med vår ton:

Tack för ett vettigt inlägg i klimat/miljödebatten! Det är viktigt att allmänheten får en nyanserad bild av plast och andra ämnen som berör klimatfrågan. Ifall man har fel information gör man fel beslut.

Bra artikel. Viktigt med fakta. Bra om det blir slut med hysterin kring plastkassen. Jag använder åtminstone plastkassarna flera gånger och skulle aldrig någonsin slänga en plastkasse i naturen.

Många av er kom också själva med konstruktiva förslag:

Kanske det kunde införas pantsystem på plastpåsar och diverse andra plastprodukter såsom t.ex. spolvätskeburkar etc. som ligger dumpade här och där på parkeringsplatser och dylika ställen

Vi bor på mer än 30 km avstånd från närmaste plastinsamling. Trots det sorterar vi allt vårt avfall noggrant. När vi åker till närmaste ställe där det finns uppsamling har vi en bunt påsar med oss.

Men många konstaterade också att det än så länge blir alltför arbetsdrygt att sortera plast.

Närmaste plastinsamlingskärl är det 30 km till, så plasten hamnar nog ännu i blandade fallet i eget avfallskärl. Skulle gärna sortera även plast, men är nog för långt avstånd för det.

Nu tar satsningen slut för den här gången, men plastproblematiken och plasten som material finns förstås kvar. Så ta väl vara på den plast du använder, städa bort plasten från naturen och om du bara har möjlighet så sätt plastförpackningarna i plastsorteringskärlet!

Och är du osäker på om förpackningen du ska slänga är plast, kan du alltid göra skrynkeltestet:

Gör skrynkeltestet: kaffepaket - Spela upp på Arenan

Kampanjen "Älskade plast" syns på alla Svenska Yles olika plattformar och kanaler under april månad 2019. Via kampanjen ska vi finländare bli bättre på att sortera och återvinna plast. Kom med och sortera!

På finska Yle gick plastsatsningen under namnet I love muovi. Mycket material var gemensamt, och på Vasa torg hölls ett tvåspråkigt plastevenemang den 12.4. I love muovi-satsningen håller på en vecka längre och avslutas med en direktsändning i TV1 på lördag 4.5.