Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Elever får symptom av inneluften i Kyrkfjärdens skola - förälder: ”Huvudlöst att lämna kvar gymnastiksalen om man bygger nytt”

Från 2019
Daniela Andersson, ordförande för Hem och Skola vid Kyrkfjärdens skola, sitter och pratar med Ingås tekniska chef Peter Bergman (som syns via en spegel).
Bildtext Föräldern Daniela Andersson ställer sig skeptisk till de nuvarande planerna. Till vänster syns tekniska chefen Peter Bergman.
Bild: Yle / Sebastian Dahlström

En ny skolbyggnad ska råda bot på utrymmesbristen i Ingås största svenska skola. Men att en del av den gamla skolan bevaras väcker oro hos föräldrar.

- Jag tycker att om man en gång bygger så varför inte löpa linan ut, säger föräldern Daniela Andersson.

Hon är ordförande för Hem och skola i Kyrkfjärdens skola och en skarp kritiker till kommunens planer på att bevara den delen av skolbyggnaden där gymnastiksalen finns.

Frågan om gymnastiksalen var också det största diskussionsämnet på invånarmötet som kommunen ordnade om planerna för skolan på onsdagen (24.4).

En ritning av en ny byggnad med mörkt tak och brun fasad. Byggnaden har ritats in bredvid en redan befintlig annan byggnad.
Bildtext Skisser över hur skolan kan se ut i framtiden. Den vita byggnaden är den delen av huset där gymnastiksalen finns i dag.
Bild: Ingå kommun

Inneluften var en annan het potatis. Med på mötet fanns föräldrar som misstänker att deras barn blir sjuka av inneluften i skolan.

Rektor Jessika Elfving är medveten om fallen och säger att skolan tar dem på allvar.

Hon och hennes kollegor har också märkt av den dåliga luften i klassrum och i gympasalen.

- När vi märker att det är dålig luft så meddelar vi det vidare och så brukar det bli bättre. Senaste höst gjorde man åtgärder som förbättrade luften, säger Elfving.

Två och ett halvt hus rivs

Projektplanen för Kyrkfjärdens skola innehåller två olika alternativ: antingen ett nybygge på östra eller västra sidan om vägen.

Skolan ska enligt planerna rymma 180-200 elever.

I dag består skolan av tre olika hus. Tanken är att husen i sten rivs och att den delen av det tredje huset där gymnastiksalen och några andra rum finns bevaras.

Gymnastiksalen skulle vara i skolans bruk medan de andra rummen på dagtid kunde inhysa någon av kommunens verksamheter.

Det känns som om man skjuter sig själv i foten. Först sätter man pengar på att bygga nytt och så använder man ändå den gamla delen som man från början velat bli av med

Daniela Andersson

Huset där gymnastiksalen finns behöver renoveras men enligt den tekniska chefen Peter Bergman är det främst tekniska saker i byggnaden som måste ses över.

- Det finns inga akuta problem men i framtiden finns det behov att göra saker för att säkerställa att byggnaden är i skick.

Föräldern Daniela Andersson är inte övertygad. Hon beskriver husets konditionsrapport som gjordes förra sommaren som ”inte så trevlig läsning”.

- Det finns väldigt mycket som måste tas om hand för att det ska bli rätt, säger hon.

Från vänster: Peter Bergman, teknisk chef i Ingå. Daniela Andersson, ordförande för Hem och Skola vid Kyrkfjärdens skola, Jessica Elfving, rektor för Kyrkfjärdens skola.
Bildtext Planerna för Kyrkfjärdens skola diskuterades i Yle Västnylands direktsändning från Ingå. Från vänster: Peter Bergman, Daniela Andersson och Jessika Elfving.
Bild: Yle / Sebastian Dahlström

Andersson beskriver planerna på att bevara gymnastiksalen som huvudlösa.

- Det känns som om man skjuter sig själv i foten. Först sätter man pengar på att bygga nytt och så använder man ändå den gamla delen som man från början velat bli av med.

Föräldrar vill påverka beslutsfattarna

Andersson och andra föräldrar har varit aktiva med att föra fram sina åsikter till kommunen och politikerna redan i flera års tid.

Sist och slutligen är det kommunfullmäktige som har makten att bestämma vad som görs med Kyrkfjärdens skola.

- Vi hoppas verkligen att beslutsfattarna tar rätt beslut, konstaterar hon.

Rektor Elfving berättar att planerna diskuteras med så väl personal som lärare. Personalen har också fått ge respons på planerna.

Artikeln baserar sig på en intervju av Veronica Montén. Intervjun kan du höra i ljudklippet nedan med start vid 4'17.

Yle Västnyland sände live från Kyrkfjärdens skola i Ingå - hör de bästa bitarna!

31:03

Diskussion om artikeln