Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kontroversiell språklag godkändes i Ukraina - kravet på kunskaper i ukrainska skärps - väcker ilska bland ryskspråkiga

Från 2019
Flaggor vajar utanför parlamentet i Kiev  25.4.2019 då parlamentariker ska rösta om  krav på kunskaper i ukrainska
Bildtext Flaggor vajar utanför parlamentet i Kiev 25.4.2019 då parlamentariker ska rösta om krav på kunskaper i ukrainska
Bild: AFP / Lehtikuva

Parlamentet i Ukraina har godkänt en lag som ger det ukrainska språket en särskild status och skärper språkkraven inom den offentliga sektorn.

Det blir obligatoriskt för bland annat myndigheter, läkare, soldater och lärare att kunna tala ukrainska.

Lagen är svår att smälta för Ukrainas stora ryskspråkiga befolkning där många upplever den nya lagen som diskriminerande.

Lagen ska ännu undertecknas av den avgående presidenten Petro Porosjenko. Han har avvisat all kritik mot lagen och har meddelat att han kommer att underteckna den.

Ukrainas nyvalda president Volodymyr Zelenskyi - som själv ofta talar ryska - säger att han vill förena landet snarare än separera det. Han har också sagt att han har frågor att ställa angående den nya språklagen.

Zelenskyi har riktat mild kritik mot lagen. I ett inlägg på Facebook beklagar han att lagen antogs utan en bred diskussion med folket. Han lovar granska lagen, och se till att de konstitutionella rättigheterna och de ukrainska medborgarnas intressen respekteras.

Språkfrågan känsligare efter annekteringen av Krim

Många ukrainare talar flytande både ryska och ukrainska, men språkfrågor har blivit ett känsligare kapitel i Ukraina efter att Ryssland annekterade Krim och började stöda proryska separatiststrävanden i östra Ukraina år 2014.

Enligt den nya lagen ska bland annat tv-producenter och filmbolag se till att 90 procent av av produktionsinnehållet görs på ukrainska. För tidningar och andra tryckta produkter måste andelen vara minst 50 procent.

Ett historiskt ögonblick

- Det här är ett historiskt ögonblick som ukrainarna i åratal har väntat på. Ukrainarna har så länge försökt få rätt till sitt eget språk, sade Mykola Knyazhytsky, en av de personer som arbetat för lagen, till nyhetsbyrån Reuters före omröstningen i parlamentet.

Porosjenko hade ursprungligen hoppats på att lagen skulle ha godkänts i parlamentet redan före presidentvalet så att han kunde ha dragit nytta av den.

Det finns en hel rad med språkfrågor i Ukraina

År 2012 förekom det strider mellan kravallpolis och demonstranter i Kiev efter det att Ukrainas parlament hade godkänt en lag som gjorde ryskan till officiellt språk.

Det finns också en rumänsk, en polsk och en ungersk minoritet i Ukraina. I fjol försämrades Ukrainas relation till grannlandet Ungern efter att parlamentet hade godkänt en lag som förbjöd undervisning i minoritetsspråk.

Enligt en utredning som gjorts vid ett internationellt sociologiskt institut används det ukrainska språket i 32,4 procent av de ukrainska familjerna. Ryska används i 15,8 procent av familjerna medan ungefär en fjärdedel av befolkningen talar båda språken.

Ryssland: En skandal - en total "ukrainisering" av landet

- Det här är en skandalös lag - något annat kan man inte säga om den, säger taleskvinnan för Rysslands utrikesministerium, Maria Zakharova.

Enligt henne kommer den nya lagen att fördjupa klyftan i det ukrainska samhället och förstöra möjligheterna att lösa den pågående krisen i Ukraina.

Den nya språklagen i Ukraina har fått kritik också av instanser inom FN och EU.


Källor: Reuters, AFP, AP, Tass

Diskussion om artikeln