Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jack Hughes hattrick var bara början – USA gjorde slarvsylta av Smålejonen i U18-kvartsfinalen: ”Läge för en allvarlig analys”

Från 2019
Uppdaterad 25.04.2019 19:43.
Jack Hughes i farten mot Finland och Juuso Pärssinen.
Bildtext Jack Hughes i farten mot Finland och Juuso Pärssinen.
Bild: Lehtikuva

Finland har spelat klart i U18-VM. I kvartsfinalen var topptippade USA starkare med hela 6–0 – inte minst tack vare supertalangen Jack Hughes. En stor besvikelse, summerar landslagslotsen Mika Marttila efteråt.

Att Smålejonen skulle slå ur underläge var ingen hemlighet. Men att det finländska U18-landslaget inte alls kunde rå på USA var en tråkig överraskning.

Efter 60 spelade minuter stod det 6–0 till USA – och Finlands U18-VM var över.

Se video på matchens mål:

USA körde över Finland - Spela upp på Arenan

– En stor besvikelse. Det är läge för en allvarlig analys nu, summerar chefstränaren Mika Marttila i Yles tv-intervju efteråt.

– Det här är slutet på ett tre år långt projekt för det här landslaget. Det var inte något som föll på en person, vi förlorade som ett lag. Men som chefstränare bär jag förstås i sista hand ansvaret, fortsätter han.

Marttila får medhåll av Anton Lundell.

– Det finns inte riktigt ord för att förklara det här. Det känns bara tomt, säger han.

Sammanlagt bjöd turneringen för Finlands del på fyra förluster och endast en seger – som ändå var en mäktig sådan. För U18-landslaget, som spelat tillsammans i flera år, är resan nu slut.

– En svår turnering på alla sätt. Vi kom aldrig upp till den nivå som vi kan spela på. Men vi vann och förlorade tillsammans. En lång resa har nått sitt mål och det är synd att den tog slut på det här sättet. Resultattavlan visar vad vi förtjänade den här gången, säger Lundell.

Supertalangen på hugget – "Kan inte dela ut frilägen mot de här killarna"

Det var stjärnspelarna som visade vägen för USA i matchen. Den tippade draftettan i sommar, Jack Hughes, noterades för matchens andra, tredje och fjärde mål – och passade dessutom fram Cole Caufields 5–0-mål som var anfallarens tolfte för turneringen.

Hughes har i sin tur noterats för sju mål så här långt under turneringen.

– Vi kan bara respektera resultatet. Vi ställdes mot ett fantastiskt lag i dag. Vi spelade för slarvigt mot dem helt enkelt. Mot killar av den här kalibern har man inte råd att dela ut frilägen, analyserar tränaren Marttila.

Anton Lundell valdes till Finlands bästa anfallare i turneringen. Santeri Hatakka premierades som bästa back och Roope Taponen var väntat bästa målvakt.

Resultat, U18-VM i isockey:

USA – Finland 6–0 (2–0, 2–0, 2–0)
6.25 Matthew Beniers (Alex Vlasic-Drew Helleson) 1–0
11.06 Jack Hughes (Trevor Zegras) 2–0
24.56 Hughes 3–0
39.10 Hughes 4–0
52.06 Cole Caufield (Hughes) 5–0
52.53 Bobby Brink 6–0

Målvakter:
Spencer Knight, USA 9+6+6=21
Roope Taponen, Finland 8+9+12=29

Vitryssland – Ryssland 0–6 (0–2, 0–3,0–1)

Senare: Kanada – Lettland, Sverige – Tjeckien

Artikeln uppdaterad med Anton Lundells kommentarer klockan 19.43

Diskussion om artikeln