Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Han föreläser om psykisk ohälsa: "Självmord är aldrig rätt utväg, det får inte ens vara ett alternativ"

Från 2019
Uppdaterad 25.04.2019 20:20.
En ung man med långt ljust hår och glasögon sitter vid ett bord.
Bildtext Rasmus Anderssén.
Bild: Yle/Juho Teir

Man ska tala om det, vara öppen om det och man ska ta det på allvar. Det säger ordförande för Suicide Zero Finland, Rasmus Anderssén, som vill bryta stigman kring depression och självmord.

För snart sex år sedan körde Rasmus Anderssén sin bil i en hastighet på 200 kilometer i timmen in i en mötande lastbil. Han försökte begå självmord, men överlevde.

Idag är han ordförande för Suicide Zero Finland och försöker hjälpa personer som är i samma situation som han var då. Under det senaste året har han åkt runt i Finland och föreläst om stigman kring depression.

- Jag börjar alltid med att berätta min egen historia och sedan berättar jag om Suicide Zero och vår verksamhet samt diverse myter och osanningar kring självmord, säger Anderssén.

Allting går att reda upp och allting blir bättre

― Rasmus Anderssén

På torsdag kväll föreläste han i Kristinestad och besökte även tidigare under dagen Kristinestads gymnasium. Han anser att det är otroligt viktigt att man når ut till ungdomar.

- Unga män mellan 18 och 24 år är den grupp som begår flest självmord i Finland. Man kan inte berätta åt hur unga som helst om sådana här saker, min historia till exempel är väldigt hemsk. Men redan från 15-16 års ålder är det jättebra att börja.

Det budskap som han vill förmedla till folk är klart.

- Först och främst att allting går att reda upp och allting blir bättre. Självmord är aldrig rätt utväg, det får inte ens vara ett alternativ.

Finland saknar en nationell självmordsförebyggande plan

Anderssén anser att man i Finland blivit betydligt bättre på att tala om psykisk ohälsa, men fortfarande är Finland det enda nordiska landet som inte har en nationell självmordsförebyggande plan.

Det vill Suicide Zero Finland ändra på.

- Det är inte frågan om förhoppningar, utan det är något som vi kommer att kräva. Det får inte vara frågan om pengar, att det inte skulle finnas ekonomiska resurser, utan det ska göras. Vi ska vara med och se till att den blir av. Jag hoppas att 2020 ska det finnas en plan.

Svartvit bild på flicka som sitter och håller i huvudet för att symbolisera ångestkänslor.
Bild: Yle/Lovisa Viinikka

Målet är att, som organisationens namn antyder, komma ner till noll självmord i Finland.

- När man tänker på det så låter det som att det inte skulle vara möjligt, men det finns exempel på delstater i Amerika som under långa perioder har lyckats med det.

Viktigt att tala om psykisk ohälsa

Anderssén påpekar vikten av att ställa den enkla frågan hur mår du.

- Det allra enklaste som vi alla kan göra är att fråga. Det är så enkelt. Om du har någon i din omgivning, någon bekant eller familjemedlem som du tror att inte mår bra, så fråga. Det är tusentals gånger bättre att fråga än att inte göra det.

Han medger att det inte alltid är så lätt att se om ens nära anhörig, vän eller bekant mår dåligt psykiskt.

- Det kan vara lättare i vissa fall och ibland syns inga tecken alls. Men då kommer vi igen till det här att om man är osäker så ska man fråga av personen. Det är enda sättet att få reda på det innan det är för sent.

Varför är folk rädda att tala om depression och självmord?

- Jag tror att många familjer kanske bara träffas under roliga och festliga omständigheter och då kanske det känns fel att fråga hur någon mår för tillfället, även om man vet att den personen har mått dåligt.

- Så finns det den där rädslan att många tror att man kan väcka den björn som sover, men så är inte fallet. Du kan inte få någon att tänka på självmord genom att fråga om det.

Diskussion om artikeln