Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Filip Riska öppnade målkontot, Emil Larmi stoppade alla puckar – HPK stal hemmafördelen i finalserien: "Kämpade, slet och gjorde allt som krävdes"

Från 2019
HPK slog Kärpät - Spela upp på Arenan

Efter två hemmasegrar på raken lyckades HPK som första lag knipa en bortaseger i ishockeyligafinalerna. Tavastehuslaget slog Kärpät med 3–0 – efter bland annat slutspelsvårens första fullträff av Filip Riska.

– Vi kämpade, slet, försvarade och gjorde allt som krävdes för att vinna den här matchen, summerar HPK-lotsen Antti Pennanen enligt STT.

HPK lyckades på torsdagskvällen med det mesta då Kärpät föll med hela 3–0 borta i Raksila.

Kärpät hade innan torsdagen vunnit samtliga hemmamatcher i slutspelet. I de tidigare matcherna var Kärpät som starkast i den tredje perioden, men den här gången gick HPK inte att rubba.

Med 2–0 på tavlan stod Emil Larmi resolut mellan stolparna för Tavastehuslaget och stod för flera parader. Janne Tavi avrundade sedan segersiffrorna till 3–0 i tom kasse.

– Ju längre matchen gick desto mer verkade vi få kontroll över matchbilden. Men HPK försvarade med stort hjärta, summerar Kärpättränaren Mikko Manner.

"Måste vara på alerten hela matchen"

HPK tog hand om taktpinnen från start. Matchens första mål kom redan i den andra spelminuten då Markus Nenonen utnyttjade en tabbe av Veini Vehviläinen i ett friläge och pangade in pucken.

I den andra perioden var det Jani Hakanpääs tur att göra bort sig då han först tappade pucken åt Filip Riska och sedan själv lyckades blockera Vehviläinens synfält. Riska tackade och tog emot.

Målet var Riskas första i slutspelet.

– Man måste vara på alerten hela matchen. Ifall man inte spelar på en tillräckligt hög nivå så förtjänar man inte att ha ens turen på sin sida. HPK var bättre i dag och vi fortsätter på lördag, avrundar Manner.

Resultat:

Kärpät – HPK 0–3 (0–1, 0–1, 0–1)
1.14 Markus Nenonen (Robert Leino-Jere Innala) 0–1
33.14 Filip Riska (Henri Kanninen) 0–2
59.04 Janne Tavi (Otto Paajanen-Philippe Cornet) 0–3 tm

Målvakter:
Veini Vehviläinen, Kärpät 8+6+0=14
Emil Larmi, HPK 6+8+5=19

HPK leder finalserien med 2–1 i matcher.

Videobilder från Telia TV.

Diskussion om artikeln