Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dödssiffran i Sri Lanka sjönk med hundra

Från 2019
Anhöriga sörjer ett av offren för bombdåden i Sri Lanka.
Bildtext Anhöriga sörjer ett av offren för bombdåden i Sri Lanka.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den officiella dödssiffran för terrordåden i Sri Lanka har sjunkit med cirka hundra personer till 253. Vice försvarsministern Ruwan Wijewardene säger att den tidigare högre siffran berodde på felaktiga uppgifter från flera bårhus.

En hälsovårdsdirektör säger till Reuters att det finns så många likdelar att varje dödssiffra är en bedömning och att siffran troligen ligger mellan 250 och 260.

38 av dödsoffren var utlänningar, många av den turister som höll på att äta hotellfrukost.

Självmordsattackerna mot tre kyrkor och fyra hotell den 21 april ses som ett misslyckande för underrättelsetjänsten. Misslyckandet misstänks bero på en maktkamp mellan landets president och premiärminister.

Försvarsminister avgick

Sri Lankas försvarsminister Hemasiri Fernando avgick på torsdagen med anledning av att myndigheterna misslyckades med att avvärja attentaten.

Fernando hävdar ändå att de lankesiska myndigheterna hade vidtagit åtgärder med anledning av att den indiska underrättelsetjänsten varnade Sri Lanka för risken för självmordsattacken mot kyrkor och hotell.

Ruwan Wijewardene säger för sin del att det var en betydande miss att viktiga ministrar inte informerades om de indiska uppgifterna om planerade attacker.

Terrorrörelsen Islamiska staten har tagit på sig attackerna. Myndigheterna utreder för sin del två inhemska islamistiska grupper och deras kontakter utomlands.

Minst 76 personer har gripits under utredningens gång.

Källor: Reuters, AFP, Svenska Yle

Diskussion om artikeln