Cigarettfimparna toppar landets skräplista – "Det verkar ännu finnas en tro på att det inte är så farligt att kasta fimpar"
Statistiken är solklar. Cigarettfimpar toppar landets skräplista.
Atte Lindqvist är projektkoordinator för miljöorganisationen Håll Skärgården Ren.
– Fimpar är det vanligaste skräpet vi har, både i stadsområden och på stränderna. Det verkar ännu finnas en tro på att det inte är så farligt att kasta fimpar och att de bryts ner med tiden.
– Men sanningen är att fimpar har en hel del gifter och nedbrytningen tar väldigt länge. Fimpar kan innehålla kadmium, arsenik och olika tungmetaller. Beroende på miljön kan nedbrytningen ta allt från några år till 15 år.
Håll Skärgården Rens projektassistent Jutta Vuolamo hänvisar i sin tur till en artikel hon nyligen har läst, där det stod att det finns runt 4 000 kemikalier i fimpar.
– Kemikalierna hamnar sedan i naturen om man slänger fimparna på fel ställen.
I Åbo centrum far största delen av vattnet från dagvattenbrunnar rakt till Aura å och sedan till havet. Därför är cigarettfimpar och även annat skräp ett verkligt problem.
Håll Skärgården Rens projektkoordinator Atte Lindqvist
Noterbart i det här sammanhanget är antalet rökare i Finland har minskat.
– År 1996 rökte 23 procent av invånarna som är mellan 20 och 65 år gamla. År 2017 var motsvarande siffra 13 procent, säger Otto Ruokolainen, sakkunnig vid Institutet för hälsa och välfärd, THL.
Hur det påverkar nedskräpningen är dock oklart. Uppenbart enligt Håll Skärgården Ren-duon är i alla fall att även kunskapen om dagvattenbrunnar och deras funktion verkar vara lite bristfällig.
Enligt Atte Lindqvist tror många att vattnet i dagvattenbrunnar är vatten som rengörs i ett senare skede.
– Men det stämmer inte. Till exempel i Åbo centrum far största delen av vattnet från dagvattenbrunnar rakt till Aura å och sedan till havet. Därför är cigarettfimpar och även annat skräp ett verkligt problem.
När temperaturen stiger innebär det att fler och fler vistas utomhus, vilket också ökar förekomsten av skräp i städerna, inte minst fimpar.
– Antalet fimpar varierar beroende på årstiden, men speciellt efter sommaren finns det jättemycket fimpar överallt. Visst kan det ibland vara krångligt att hitta en plats där man kan slänga sin fimp, men man måste själv ta ansvar för sitt skräp.
Jutta Vuolamo lyfter fram en annan aspekt.
– Vissa verkar tänka så att i och med att de betalar skatt så kommer någon annan, typ staden, att städa efter dem.
Fickaskkoppar går hem hos folket
På valborgsmässoafton fylls Åbo av firande människor. Precis som vid alla större evenemang leder det till en ökning gällande antalet kastade fimpar.
– Nog syns det att det har varit fest. Städerna i Finland, inklusive Åbo, är jätteduktiga på att städa, men de hinner självklart inte städa undan allt, säger Atte Lindqvist och fortsätter:
– Men en positiv sak som har blivit väldigt populär är våra fickaskkoppar som vi har delat ut på olika evenemang och tillställningar, till exempel på Ruisrock förra året. Så i stället för att kasta sin fimp i naturen kan man sätta den i sin fickaskkopp som man sedan kan tömma i en skräpkorg.
– En annan sak som också är bra är att många ändå sköter sig bra och att folk numera via sina sociala medier också visar att de tänker på det här sakerna och tar med sitt skräp, säger Jutta Vuolamo.
Håll Skärgården Rens städningskampanj Snygg Beach fokuserar på havs- och strandavfall. Av det skräp som samlats in under de tidigare Snygg Beach-kampanjerna har cirka 70 procent varit plast och fimpar.
– Vi har ordnat städevenemang både vid Aura å och på olika stränder. Vid vårt städningsevenemang Snygg Beach brukar folk bli trötta på att räkna antalet cigarettfimpar. När de närmar sig tusen fimpar slutar de räkna dem och säger att man skulle kunna räkna fimpar i evigheter, säger Atte Lindqvist.
Visst kan det ibland vara en utmaning att hitta en skräpkorg, men allt ansvar ligger hos rökarna och de är de enda som kan sätta stopp för den här nedskräpningen. Det är ingen annans ansvar att få ordning på det här.
Rökare
Vad säger då rökarna själva om det här? När Yle Åboland frågar några rökare kommer följande svar:
– Visst är det så att en del rökare inte sköter sig i det här fallet. En del rökare slänger helt enkelt sina fimpar på marken. Det här är självklart väldigt svårt att övervaka, men en sak man kan göra är att förbättra möjligheterna med fler skräpkorgar och att dessutom göra skräpkorgarna ännu lättare att hitta, säger en rökare.
En annan rökare är inne på att om man inte ser en skräpkorg eller om närmaste skräpkorg är långt borta kan det lätt sluta med att rökare slänger fimpen på gatan eller i naturen.
– Visst kan det ibland vara en utmaning att hitta en skräpkorg, men allt ansvar ligger hos rökarna och de är de enda som kan sätta stopp för den här nedskräpningen. Det är ingen annans ansvar att få ordning på det här.
Kampanjen Snygg Beach blir större än tidigare
Håll Skärgården Ren firar i år 50 år. Enligt generalsekreterare Aija Kaski satsar Håll Skärgården Ren under jubileumsåret på att kampanjen Snygg Beach ska bli ännu större än tidigare.
– Vi har märkt att Snygg Beach aktiverar fler människor för varje år som går. Den brukar också fungera som en ögonöppnare för dem som är med då de upptäcker hur mycket skräp som hittas på våra stränder.
Enligt Kaski kan var och en påverka sin omgivning genom sina handlingar.
– 80 procent av allt skräp i havet kommer från land. Det är ytterst viktigt att vi förstår vad vårt beteende kan leda till.
Håll Skärgården Ren och Ruisrock ordnar talko 4 maj
Håll Skärgården Ren och musikfestivalen Ruisrock arrangerar ett öppet Snygg Beach-talko i Runsala folkpark i Åbo lördagen den 4 maj mellan klockan 12 och 15.
Evenemanget är en del av de nordiska ländernas gemensamma strandstädningsdag Nordic Coastal Clean-up Day, då alla nordiska länder inklusive Färöarna och Grönland städar sina stränder under en och samma dag.
– Till de vanligaste skräpsorterna på folkparkens strand hör cigarettfimpar, oidentifierade plastbitar, plastkorkar och engångsbestick. Vi hoppas kunna öka medvetenheten om nedskräpningen av vattendragen och påverka folks agerande under evenemang som ordnas nära vatten, säger Håll Skärgården Rens Snygg Beach-koordinator Julia Jännäri.
Man kan anmäla sig till Snygg Beach-talkot via evenemangets Facebook-sida eller också bara dyka upp på stranden vid Runsala folkpark.
Vem som helst kan delta
Kampanjen Snygg Beach är nu inne på sitt sjätte år. Vem som helst kan delta i programmet genom att ordna ett strandstädningstalko på vilken havs-, å- eller insjöstrand som helst.
Städtalkon anmäls på kartan som finns på snyggbeach.fi. Via webbplatsen kan talkodeltagarna också skriva ut skräpblanketter för rapporteringen.