Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Yle Östnylands plastsändare ser ut att ha åkt sicksack i Borgå – handlar troligen om ett gps-fel

Från 2019
En hand håller i en fyrkantig svart plastdosa. På dosan står det önyland.
Bildtext Så här ser Yle Östnylands gps-sändare ut innan den packades in och slängdes i ett plastinsamlingskärl.
Bild: Yle/Mira Bäck

I början av april slängde vi en gps-sändare i ett plastinsamlingskärl i Borgå, för att se var plastavfallet hamnar. Just nu ligger Yle Östnylands sändare i ett lager i Vanda, men innan det ser den ut att ha åkt konstiga vändor.

Tittar man på kartan över var regionernas plastsändare har rört sig ser Yle Östnylands plastsändare ut att ha åkt fram och tillbaka mellan Hjortronstigen och Domargårds avfallsstation i Borgå.

I skrivande stund befinner den sig på Katrinevägen i Vanda, men innan det ser den ut att ha åkt en sväng via Askola och dessutom pendlat mellan Borgå och Vanda.

Vi ringde upp servicechef Marko Printz på Rosk’n Roll för att kolla om han har någon förklaring till de konstiga vägarna som plastsändaren ser ut att ha åkt.

– Vi kan inte komma på någon som vettig orsak till att sändaren skulle ha åkt fram och tillbaka, säger Printz och skrattar. Först tänkte jag att lastbilen den fanns på kanske har haft andra köror mellan varven, men det stämmer inte.

Mellanförvaring i Domargård och Vanda

Marko Printz tror att det kan handla om ett gps-fel, och att sändaren antagligen har funnits i Domargård hela tiden. Nu är den ändå där den ska vara – i ett lager i Vanda.

– Just nu fungerar det så att allt avfall förs till Domargård för mellanförvaring. När vi har en större sats förs avfallet sedan vidare till Encore ympäristöpalveluts lager i Vanda. Plastavfallet ska sedan vidare till Riihimäki, eventuellt via Hyvinge.

Svenska Yles satsning Älskade plast tar slut under veckoslutet, men Yle Östnyland fortsätter att följa med plastsändarens framfart så länge det går.

Du kan också följa med var sändaren befinner sig på kartan nedan.

Diskussion om artikeln