Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stads- och kommundirektörena i Nyland: Vårdreformen ska fortsätta på kommunbasis och bygga på frivillighet

Från 2019
Uppdaterad 26.04.2019 11:10.
Nylands landskapsvapen
Bild: Yle/Johan Lindström

Stads- och kommundirektörerna i Nyland vill ha en social- och hälsovårdsreform där kommunerna är i fokus. Det säger de i ett gemensamt uttalande.

De 26 direktörerna har en gemensam uppfattning om hur social- och hälsovårdsreformen borde se ut i Nyland. Enligt dem bör reformen fortsätta på kommunbasis och bygga på frivillighet.

Fem områden: Fyra samkommuner plus Helsingfors

Direktörerna presenterar en modell där Nyland delas in i fem områden som ansvarar för social- och hälsovårdstjänsterna på basnivå.

De fem områdena är:

  • Samkommunen Keusote, som redan har inlett sin verksamhet (Hyvinge, Träskända, Mäntsälä, Nurmijärvi, Borgnäs och Tusby)
  • Västra Nyland (Esbo, Grankulla, Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå, Lojo, Högfors, Kyrkslätt, Vichtis)
  • Östra Nyland (Borgå, Lovisa, Askola, Lappträsk, Mörskom, Pukkila, Sibbo)
  • Vanda och Kervo
  • Helsingfors

De här områdena har enligt direktörernas pressmeddelande tillräckligt stora befolkningsunderlag och ekonomisk bärkraft. Det gör att vården kan tryggas också i mindre kommuner.

Samkommunen Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) ansvarar redan för att ordna specialsjukvårdstjänster i hela Nyland. Enligt pressmeddelandet ska HUS ha en viktig roll också i framtiden.

Alla stads- och kommundirektörer i Nyland och verkställande direktören för HUS har förbundit sig att främja en reform av social- och hälsovårdstjänsterna på kommunbasis utifrån det här förslaget.

Reformarbetet kan inledas genast med rådande lagstiftning

Kommunerna i Nyland anser att reformen av social- och hälsovårdstjänsterna bör fortsätta under den kommande regeringsperioden.

En organiseringsmodell som bygger på kommuner och samkommuner gör det dessutom möjligt att inleda reformarbetet omedelbart inom ramen för den gällande lagstiftningen.

Direktörerna betonar i sitt pressmeddelande vikten av att reformen genomförs kontrollerat och i etapper.

Diskussion om artikeln