Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Hur gör man de perfekta struvorna? Andreas Knip kan knepen - stekte en gång 22 timmar i sträck

Från 2019
Uppdaterad 27.04.2019 13:30.
Andreas Knip i sitt bageri i Korsholm
Bildtext Andreas Knip i sitt hembageri.
Bild: Yle/Roger Källman

Tjugotvå timmar i sträck är rekordet, säger Andreas Knip som driver Kvevlax hembageri i Korsholm.

Det handlar om att tillverka struvor som fortfarande håller positionen som första maj-delikatess för många bland den lite äldre generationen.

- Jag hade fått en beställning på över två tusen struvor vilket innebar att jag stod här och friterade struvorna från klockan 20 på valborgsmässoaftonen till 18-tiden på första-maj-kvällen, berättar Knip.

Lite mör och vimmelkantig får han nog erkänna att han var efter det.

- Men det är ju på det viset att struvorna helst ska ätas nästan "à la minute", eftersom de lätt blir hårda och skarpa om man väntar för länge.

Steg ett: degen och smeten

Hur gör man då de perfekta struvorna? Ja, Knip är nog helt rätt man att ta oss igenom processen.

På hembageriet är det nämligen han och ingen annan som gör dem, men han börjar nog lite grann se sig om efter en kronprins- eller prinsessa.

Surdegsgrund som kan blandas ut med mjöl
Bildtext smeten blandas
Bild: YLE/Strömsö

Vetemjöl, ägg, socker, jäst och grädde blandas och så får det jäsa cirka en timme, gärna lite längre.

Har du någon egen magisk ingrediens så går det ju jättebra att tillsätta, menar Knip.

- Inga konstigheter här inte, i princip är det ju en plättsmet.

Steg två: friteringen

Andreas Knip steker struvor
Bildtext struvorna friteras
Bild: yle/Peter Fahllund

- Du kan göra friteringen hemma i en kastrull, där du kokat upp olja, säger Andreas.

Men då blir det inte riktigt lika lätt att få dem sådär passligt jämnrunda. Men det gör nu inte så mycket, kan ju vara kul att vara kreativ.

Men eftersom Knip massproducerar struvorna så använder en specialtillverkad ugnsplåt med färdiga gropar med den kokande oljan.

- Jag häller smeten i en vanlig spritspåse med en rund tyll och sprutar ner den i "fettgrytan".

Kom ihåg att fettet är hett, så var försiktiga så ni inte får det på er, varnar Knip.

Fettgrytan är på nästan maxvärme, så det lönar sig att vara noga så att de inte blir för brända.

På bara några minuter ska de få en fin färg på ena sidan och då är det dags att vända "bollarna".

Steg tre: svalna av

När de fått fin färg, efter några minuter på varje halva, låter man struvorna svalna av på ett underlägg som tål fettavrinning.

- Låt dem svalna en god stund. Cirka 20-25 minuter åtminstone, innan sockerpudringen, förmanar Knip.

Steg fyra: sockerpudra

Gör man sockerpudringen för snabbt så smälter pudret, och det ser ju inte så snyggt ut, råder Knip.

Med några eleganta snabba svängningar med handleden så får struvorna ett vackert vitt täcke.

Struvor pudras
Bildtext Struvorna sockerpudras
Bild: yle/Peter Fahllund

- Och så är det ju så att de ska avnjutas så fort som möjligt efter att de är färdiga. Annars blir det lätt skarpa och kommer inte till sin rätt, avrundar han.