Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mats Malm gör raketkarriär i skandalomsusade Svenska Akademien - Akademien försöker reparera förtroendekrisen

Från 2019
Uppdaterad 26.04.2019 14:03.
Svenska Akademien
Bild: Pelle T Nilsson/Stella Pictures/All Over Press

Det blir den nya ständige sekreteraren Mats Malm som tillkännager två Nobelpristagare i litteratur i höst. Valet av ny ständig sekreterare har skett utan skandaler och visar samtidigt att Svenska Akademien går mot att bli en vanligare och modernare institution, skriver Svenska Yles Nordenkorrespondent Linda Söderlund.

Den ständige sekreteraren innehar den högsta posten i Svenska Akademien och är den person som leder arbetet och är talesperson för Akademien.

För allmänheten är den ständige sekreteraren mest känd som den person som avslöjar vem som får årets nobelpris i litteratur och får kulturetablissemanget att dra efter andan och utropa “Äntligen!”.

En stor fördel för Mats Malm är att han inte har varit inblandad i Svenska Akademiens skandaler det senaste året

Tidigare har det krävts att den ständige sekreteraren har varit medlem av Svenska Akademien under lång tid och är väl förtrogen med arbetet. Men Mats Malm har gjort en raketkarriär i Akademien: han tillträdde på stol nummer 11 den 20 december ifjol och fyra månader senare blir han vald till ny ständig sekreterare.

Svenska Akademien försöker bli en modernare institution

Den ständige sekreteraren ska vara under 70 år och i praktiken fanns det endast två personer att välja på: språkforskaren Tomas Riad eller litteraturprofessorn Mats Malm. De andra nyvalda yngre personerna i Akademien har inte tillträtt ännu.

En stor fördel för Mats Malm är att han inte har varit inblandad i Svenska Akademiens skandaler det senaste året. Samtidigt visar valet också att Akademien fortsätter arbetet med att bli en modernare institution.

För ett år sedan haglade skandalerna och det mesta hängde ihop med hur Akademien hanterade fallet med kulturprofilen Jean-Claude Arnault

För att bli en bra vd i ett företag behöver man inte först ha jobbat där i 20 år, och för att bli en bra ständig sekreterare behöver man inte heller ha lång erfarenhet som ledamot. Med fackkunskap, goda ledaregenskaper och ett genuint intresse kommer man långt.

Den nuvarande ständige sekreteraren Anders Olsson har beskrivit Mats Malm som lugn och sansad, med en tydlig riktning i sitt arbete.

Skandalerna grusade förtroendet för den ansedda Akademien

Anders Olsson avgår i juni då han fyller 70 år. Han hoppade in på posten efter att den tidigare ständiga sekreteraren Sara Danius tvingades avgå.

För ett år sedan haglade skandalerna i Svenska Akademien. Det mesta hängde ihop med hur Akademien hanterade fallet med kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som hade nära kopplingar till Akademien. I höstas dömdes Arnault för våldtäkt.

De många avhoppen och den offentliga smutskastningen grusade förtroendet för Svenska Akademien och nu försöker man med små steg återupprätta det.

Flera nya ledamöter har invalts, bland annat den finlandssvenska poeten Tua Forsström, och nu är endast en av de aderton stolarna ledig

Svenska Akademien har bland annat gått med på en lång kravlista från Nobelkommittén. Ett krav var att Horace Engdahl inte får sitta med i den priskommitté som vaskar fram Nobelpristagarna, men Engdahl har fortfarande kvar sin stol i Akademien.

Den 10 oktober tillkännager Mats Malm två Nobelpristagare

Den senaste tiden har nyheterna om Svenska Akademien mest varit neutrala eller positiva. Flera nya ledamöter har invalts, bland annat den finlandssvenska poeten Tua Forsström, och nu är endast en av de aderton stolarna ledig.

Mats Malm har inte velat uttala sig om sitt nya uppdrag ännu, utan har meddelat att han återkommer efter att han har tillträtt den 1 juni.

Den 10 oktober har han sitt första eldprov i offentligheten - då ska han tillkännage två nya Nobelpristagare i litteratur. Ett pris för 2018, som sköts upp på grund av skandalerna, och ett pris för 2019. Äntligen!

Diskussion om artikeln