Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Antalet traditionella gårdskarlar har rasat och yrket har ändrat form: "Jag är 29 år och äldst i firman"

Från 2019
Uppdaterad 28.04.2019 20:56.
ung man och äldre dam i lägenhet
Bildtext Sebastian Slotte (bilden) har företaget Vaasan korttelihuolto tillsammans med sin bror Benjamin. De vill, trots alla tekniska lösningar, ge kunderna känslan av den gamla traditionella gårdskarlen.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Den gamla tidens gårdskarl som var herre över gården finns knappt mer. Yrket har istället hittat nya former och exempelvis blivit företag med högt tekniskt kunnande. Såsom Benjamin och Sebastian Slottes företag i Vasa.

- Vi gör allt via telefon, vi har dem med oss hela tiden, säger Benjamin.

Men yrket har också hittat nya nischer, såsom för sommargäster.

Just nu har gårdskarlarna bråda tider då vintern städas bort och sommaren städas fram.

Många minns ännu den gamla tidens gårdskarl, sopande vinterns sand. Han var lite av en herre över gården, bodde ofta i samma hus och hade kanske en fru som städade.

Förutom att han skötte gården så höll han ofta pli på barnen.

För 20 år sedan fanns ännu mellan 5000-6000 gårdskarlar - idag är de cirka 800. De senaste 10 åren har antalet rasat med hälften. Många jobbar dessutom endast deltid.

- Att gårdskarlarna minskat så mycket torde bero på att deras kunnande inte mer motsvarar nutidens krav, säger verkställande direktör Pia Gramén på Kiinteistötyönantajat ry.

Olli Salmela / Taloyhtiön hallituksen pj / lämpöpumput / Kauniainen / 21.10.2017
Bild: Jouni Immonen / Yle

En orsak är att allt fler hus blir smarta och är långt automatiserade. Sensorer byggs in i konstruktionerna och artificiell intelligens blir vanligare.

- Det här betyder att de som sköter om underhållet av huset också måste ha ett gott tekniskt kunnande, vilka de traditionella gårdskarlarna inte har, säger hon.

Telefonen det största hjälpmedlet i dagens gårdskarlsföretag

Bröderna Sebastian och Benjamin äger en gårdskarlsfirma i Vasa. De har förutom på bra maskiner satsat mycket på automation och tekniska lösningar.

- Jag är själv 29 år och jag är äldst i firman så det här med digitalisering är väldigt naturligt. Vi gör allt via telefon, vi har dem med oss hela tiden, säger Benjamin Slotte.

Exempelvis kommunikationen med de boende har ändrats. Nu vill allt fler lämna sin serviceanmälan via nätet, vilket gör att många också kan lämna väldigt akuta anmälningar via nätet.

- Det betyder också att vi behöver se dem genast vilket vi har system för, säger han.

Disponenter och husbolag kräver idag också att få rapporter varje månad så att de ser vad företaget gjort.

man poserar vid sin pickup bil
Bildtext Benjamin Slotte.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

- Den här branschen är överlag intressant just nu. Till exempel har två stora investmentbolag nyligen gått in i branschen, vilket indikerar att det kommer att ske stora förändringar. Jag tror att de som har den bäst motiverade personalen kommer att klara förändringarna och ta dem i bruk.

Men hur det ser ut om fem år tycker han är omöjligt att säga.

- Vi som företag kommer nog att vara bland dom första att implementera den nya tekniken, vad den än kommer att vara.

Till exempel har två stora investmentbolag nyligen gått in i branschen, vilket indikerar att det kommer att ske stora förändringar

Trots tekniken försöker de hålla kvar tanken på den traditionella gårdskarlen.

- Vi vill bevara känslan av att gårdskarlen finns där. Men man bor ju inte i husen som förr i tiden. Ändå ska vi skapa den där trygghetskänslan att vi alltid finns där, säger Benjamin.

Paula Peltonen bor i ett av husen som bröderna Slotte sköter. Hon minns att det i hennes barndom fanns en gårdskarlslägenhet på ett rum och kök vid ingången till källaren. Där bodde en gårdskarlsfamilj.

Paula är nöjd med hur gårdskarlssysslorna sköts idag.

- Det är bara att ringa de här killarna så är de här på fem minuter. Till och med fönstren tar de ner och tvättar åt mig. Trappan sopas och gården lagas, det funkar så bra, säger hon.

man i källare med rör och ventiler
Bildtext Gårdskarlsyrket kräver stor kunskap om automation och smartteknik. På bilden Sebastian Slotte som tillsammans med sin bror Benjamin driver företaget Vaasan korttelihuolto.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Finns den gamla tidens gårdskarl kvar i någon form?

Så kan man alls hitta en sådan gårdskarl som bor och jobbar på samma ställe idag, lite som den gammaldags gårdskarlen?

- Heltidsanställda gårdskarlar finns främst kvar i de stora husbolagen i de största städerna, säger Pia Gramén på Kiinteistötyönantajat ry.

En person står med ryggen till och trimmar gräs utanför ett stenhus med en trimmer. Orange skjorta, reflex, hörselskydd. Sommar.

I gamla hus är tekniken fortfarande traditionell och därför finns de traditionella gårdskarlarna kvar på sådana platser. De gör grundarbete såsom att sköta yttre områden, städa och exempelvis ansvarar för flaggning.

Bebodda gårdskarlsbostäder finns också i en del föreningslokaler i Svenskfinland.

Vi hittade en raritet: En ganska traditionell gårdskarlsfamilj

En som liknar den gammaldags traditionella gårdskarlsfamiljen är Saara Metsämäkis familj. Hon bor med sin man och deras 6, 7 och 12 år gamla barn på ön Räntan, ett stenkast från Helsingfors centrum.

Den var fram till 1989 i försvarsmaktens användning men är nu ett rekreationsområde för stadsborna och här finns också arbetslokaler för konstnärer och hantverkare.

Saara och hennes man sköter ön och hon blev gårdskarl på stället efter sin far som drunknade år 2008, efter att ha varit gårdskarl här i 20 år.

- Då kom vi hit med min man från England för att ordna hans begravning frågade vi staden om vi kunde få hedra kontraktet min pappas företag hade då. Sedan blev vi här.

En kvinna vid namnet Saara Metsämäki
Bildtext Saara Metsämäki.
Bild: Yle/Carolina Husu

Familjen är de enda som bor på ön. Saaras man sköter mest det praktiska och Saara sköter papper, telefon och e-post.

Det kontrakt de nu har med staden ger lön till Saaras man så familjen behöver mer inkomster. Saara studerar för att få en examen som sekreterare och praktiserar på det nya barnsjukhuset.

Hon räknar med att också framöver jobba deltid på barnsjukhuset.

- Vi behövs båda här, men inte 30 timmar i veckan. På sommaren gör min man mycket mer än så, men det är en del av livet.

Kunderna vill ha klart till midsommar

Gårdskarlsyrket har också efter hand hittat nya nischer. Ju mer sommarstugägare som finns i skärgården, desto mer behov av gårdskarlssysslor finns det också ute på holmarna. Och nu har skärgårdsgårdskarlen som brådast.

Thomas Grönroos står ombord på sin båt bredvid en fyrhjuling i Daösbruks hamn
Bildtext Thomas Grönroos.
Bild: Maud Stolpe/Yle

- Då alla ska ha ut sina båtar nu så är det den värsta tiden. För båtkunderna är nöjda när de får sin båt då de begär efter den, det är inte bra om man säger att de får den efter två veckor, säger skärgårdsgårdskarl Thomas Grönroos från Dragsfjärd.

Först efter midsommar lugnar det sig.

- Till midsommaren vill kunderna ha det klart. Vissa ställen sköter jag gräsmattor och liknande regelbundet men det som ska repareras ska vara klart till midsommaren.

Thomas Grönroos står på en veranda och ser ut över havet
Bild: Maud Stolpe/Yle

En som anlitar Thomas är Anders Nordman från Helsingfors.

- När man talar om levande skärgård så är det en förutsättning att det finns service och att man kan bo här längre än en månad när det är vackert. Jag är jättenöjd med det sätt som det har skötts hittills, säger han.

- Ju äldre man blir, desto viktigare är det att det finns personer som man kan lita på. Han kommer då det passar honom, inte behöver vi vara här.

Hos Nordmans har Thomas bland annat varit med och byta panel på huset och målat det.

Kunderna har kommit via djungeltelegrafen

Thomas har flera jobb. Förutom direkta gårdskarlssysslor så har han en båtförvaring och kör buss åt ett lokalt företag på Kimitoön.

- Sedan jag var liten har jag varit här ute och känt ganska många här ute i skärgården. Jag grejade lite och skötte om en del sysslor. Men då märkte jag att det fanns mer och mer behov här ute.

2011 grundade han sedan eget företag.

- Men jag har egentligen inte gjort någon reklam, det har nog gått via djungeltelegrafen, jag har oftast fått mina kunder via bekantas bekanta. Och nu tycker jag att jag har tillräckligt med de som jag har.

Jag har oftast fått mina kunder via bekantas bekanta. Och nu tycker jag att jag har tillräckligt med de som jag har.

Jobbet består mycket av att frakta saker ut till holmarna.

- Allt från byggnadsmaterial och mylla, till kylskåp och spisar som ska bytas. Sedan är det en del trädfällning och kunderna vill också ha små bygg- och reparationsjobb gjorda, såsom terrasser, bryggor och målningsarbeten på husen.

Brukar det också komma omöjliga önskemål?

- Nog finns det emellanåt lite så man får fundera hur man ska lösa dem, men nog brukar det lösa sig, säger han.

Gårdskarlsliv i Närbild i Yle Fem måndag 29 april klockan 20 (repris 30 april klockan 11) eller på Arenan:

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln