Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu har markägarna i Åbolands skärgård sökt ändring för beslutet om höjda fastighetsskatter: "Inte har man ju pengar att betala det"

Från 2019
vy över aspö med hamnplatser och kyrka
Bildtext Aspö. Arkivbild.
Bild: Yle/ Nora Engström

Yle Åboland skrev tidigare i år om att fastighetsskatten i Åbolands skärgård höjdes chockartat - för många markägare innebar det en höjning på 1 000 procent eller mera.

Fram till den 25 april har fastighetsägarna kunnat begära att få beslutet ändrat av Skatteförvaltningen. Klas Mattsson äger mark på Jurmo och är en av dem som lämnat in en korrigeringsbegäran.

- Jag skickade in den i god tid. Jag hade Johan Broos från Nagu (Nagunämndens ordförande [reds. anm.]) som hjälpte till med att formulera texten. Nu får man vänta och se vad resultatet blir, säger Mattsson.

Måste motivera sin begäran

Enligt Christina Koikkalainen på Skatteförvaltningen måste fastighetsägaren i sin ansökan motivera varför hen anser sig ha rätt till en förändring i skattebeslutet.

Som orsak räcker alltså inte enbart att ange att skatten är för hög.

Som motivering har Mattsson bland annat uppgett att marken hör till ett naturskyddsområde och att den därför är obrukbar.

Flera alpackor betar.
Bildtext Alpackor på Jurmo.
Bild: YLE/Annika Holmbom

- Jag förstod att den har beskattats som byggnadsmark vilket inte är sant. Som bilaga i ansökan har jag också fått ett utlåtande från Pargas stad om att marken inte är byggnadsmark, säger Mattsson och fortsätter:

- Vi har också alpackadjur här som betar, och jag har ett betesavtal med Jan-Erik Karlsson. Här är kor av rasen highland cattle på somrarna som betar så man kan tänka att det är ett jordbruk, vilket också var en motivering.

Roddtur i Åbolands skärgård.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Har inte råd att betala skatten

Erik Abrahamsson, som är fastighetsägare på Aspö, har också skickat in en korrigeringsbegäran till Skatteförvaltningen.

- Jag har en bekant som har skrivit den och lämnat in den, säger Abrahamsson.

Abrahamsson är pensionär och säger att han helt enkelt inte har råd att betala den höjda fastighetsskatten.

- Som det är nu så har man ju inte pengar att betala det där. Och det är inte bara en engångssak utan det blir likadant alla år sedan, och det kanske till och med stiger för varje år, säger Abrahamsson.

- Det har ju tidigare talats om en levande skärgård men på det här sättet går det nog dåligt, för ingen klarar ju av sådant där mera, säger Abrahamsson.

Diskussion om artikeln