Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tuff start på ligaäventyret för KPV från Karleby: "Det är kanske inte dags att börja stirra på serietabellen riktigt ännu"

Från 2019
Uppdaterad 27.04.2019 12:27.
Sebastian Mannström ger en TV-intervju.
Bildtext Sebastian Mannström ger en TV-intervju.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

Ingen räknade med att KPV från Karleby skulle gå in och dominera i fotbollsligan, men vinterns tränings- och cupmatcher gav ändå en indikation om att något var på gång. Efter de fyra första matcherna står liganykomlingen på en poäng och innehar jumboplatsen i en haltande tabell.

KPV:s ligaresultat 2019:

  • 7.4 KPV - Ilves 0–2
  • 13.4 KPV - RoPS 0–1
  • 20.4. VPS - KPV 2–2
  • 25.4 KPV - IFK Mariehamn 0–4

– Det känns dåligt. Det har varit svårt. Besvärligt. Lyckligtvis kan det inte bli annat än bättre nu. Det skall vi se till att fixa, sade mittfältaren Harri Heierman efter 0–4-förlusten mot IFK Mariehamn i torsdags.

Harri Heiermann blev KPV:s första målskytt i ligan 2019.
Bildtext Heierman historisk målskytt i tredje matchen.
Bild: All Over Press

Drabbningen var den sista som KPV tvingades spela i exil i Seinäjoki.

Efter två bortamatcher (mot SJK och KuPS) blir det äntligen dags för ligafotboll i Karleby.

– Så klart är det skönt men sen igen måste vi förbättra oavsett var vi spela. Fastän vi går hem till Kokkola, till Karleby och spelar betyder det inte att vi blir automatiskt bättre för det, sade lagkapten Sebastian Mannström.

– Varje spelare måste stå upp lite nu och förbättra, det börjar därifrån. Vi får se sen om vi har det lättare i Karleby, men sånt här spel räcker inte till något där hemma heller, poängterade han.

KPV:s insatser i Finlands Cup och under försäsongen i allmänhet hade gett en bild av ett lag som var redo för ligastarten, men verkligheten har varit krass när seriepoängen står på spel.

KPV samlade för avspark i fotbollsligan 2019.
Bildtext KPV inför matchen mot IFK Mariehamn.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

– Jag har hela vintern poängterat att det är olika matcher som spelas på vinter och det som spelas på sommaren. Man märker, kanske inte att vi har försämrats, men att lagen vi spelar mot är bättre än vad de var i vintras.

– Sen ger vi bort alltför många mål för tillfället, jag vet inte hur många mål vi släppt in, är det… Nå, det är allt för många! I stort sett alla har varit gåvor från oss. Misstagen måste vi få bort, sade Mannström.

Mittfältaren Harri Heiermann är en av två KPV-målskyttar i ligan så här långt.

Hans och Hendrik Helmkes fullträffar såg till att Karlebylaget fick med sig den ena poäng de nu har från derbyt mot VPS.

Daniel Sjölund rensar bollen.
Bildtext Så här nära ett mål kom KPV i matchen mot IFK Mariehamn.
Bild: Yle / Antti Koivukangas

– Motståndarnas kontringar blir besvärliga för oss, jag vet inte vad det beror på. Jag måste nog ta och titta en gång extra också på den här matchen (mot IFK Mariehamm, red. anm.) och fundera på läget. Vi måste skapa flera bra målchanser och de måste vi också sätta. Utan att göra mål kan vi inte börja vinna matcher, analyserade Heiermann.

Stora revolutionerande spelmässiga förändringar finns inte på kartan just nu på KPV, men en fundamental förändring kommer alltså småningom att äga rum när ligafotbollen helt konkret återvänder till Karleby den 11 maj.

Heiermann tror att det kan komma att spela en avgörande roll.

– Det har en helt massiv betydelse för oss. Vår plan, vi är vana med den och det passar oss bra. Det har varit en plats där andra lag har haft svårt att besegra oss och vi hoppas det håller i sig den här säsongen.

Helt klart är att poängen småningom måste börja trilla in, annars riskerar KPV att hamna i den bottenstrid dit flera förhandstips var redo att placera Karlebylaget.

Efter 22 omgångar delas serien in i en övre och nedre slutserie, men matematik vill åtminstone inte Sebastian Mannström prata om ännu.

– Det är kanske inte dags att börja stirra på serietabellen riktigt ännu, hellre skall man kolla på hur prestationerna inom matcherna ser ut och hur vi spelar och jobbar som lag. Det handlar också om träningarna, inte bara i matcherna.

KPV laddar för match.
Bildtext Sista hemmamatchen i Seinäjoki för KPV.
Bild: Yle/Antti Koivukangas

– Bortsett från den här matchen mot IFK idag tycker jag att vi borde ha fler poäng än den ena vi har. Vi måste förbättra, fyra matcher och en poäng är allt för lite, räknade han.

KPV:s nästa match spelas den 30 april på bortaplan mot SJK i Seinäjoki. Sin första hemmamatch i Karleby spelar laget den 11 maj mot FC Lahti. Laget är också framme i cupsemifinal. Där väntar Ilves på hemmaplan den 16 maj.

Diskussion om artikeln