Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Analys: Rinnes frågor signalerar gröna värderingar - men hur hårda krav ställer Samlingspartiet på Socialdemokraterna?

Från 2019
Uppdaterad 26.04.2019 16:31.
Antti Rinne.
Bild: Lehtikuva

Antti Rinne signalerade i dag att regeringsförhandlingarna kan bli svårare än han först tänkt sig. Han förlängde sin uppskattning av hur länge det kommer att ta att välja partier till regering med några dagar. Mycket hänger sannolikt på Samlingspartiet.

Det är många som har förutspått Socialdemokraterna och Samlingspartiet kommer att bilda kärnan i nästa regering. Det verkar på många sätt vara det enda alternativet om Centerpartiet väljer att gå i opposition och SDP har svårt att svälja Sannfinländarnas människosyn.

I det här skedet väljer regeringssonderaren Antti Rinne förstås att formulera sig så att inget parti är uteslutet.

- Alla partier har i dag sagt att de är färdiga att förhandla om situationen utvecklar sig på det sättet. Jag hoppas att också Sannfinländarna tar möjligheten att svara på de här frågorna på allvar, men vi ser efter svaret hurdan situationen är.

Till en del vill Rinne av princip inte utesluta något parti i detta skede. Men samtidigt är det klok förhandlingstaktik. Om de partier som vill medverka i regeringen upplever att de har många seriösa konkurrenter ställer de kanske inte lika hårda krav.

Även om Socialdemokraterna och Samlingspartiet kan enas i många frågor, finns det också frågor där de tänker olika. Samlingspartiet har inför förhandlingarna betonat att regeringspartierna måste ha en gemensam syn på ekonomin.

Antti Rinne och Petteri Orpo på valvakan i Lilla parlamentet.
Bildtext Antti Rinne och Samlingspartiets Petteri Orpo.
Bild: Lehtikuva

Socialdemokraterna driver en del skattehöjningar som är impopulära i Samlingspartiet. Därför är det ingen överraskning att Antti Rinne säger att just de ekonomiska frågorna är sådana som sannolikt förlänger sammanställningen av de partier som kommer att ingå i regeringen.

Socialdemokraternas andra alternativ är att locka med Centerpartiet i regeringen trots partiets valförlust. Men Centerpartiet kommer säkert också att ställa stränga krav på att gå med i regeringen. Annars lönar det sig inte för Centerpartiet att ta risken att tvingas sälja ytterligare impopulära beslut till sina väljare.

Oberoende av om Samlingspartiet eller Centerpartiet ingår i regeringen skulle Socialdemokraterna sannolikt vilja ha ett balanserande parti med i regeringen som ligger närmare deras egna värderingar.

Här ligger De gröna med sin valseger väl till. De behövs sannolikt också för att regeringen ska kunna få en majoritet.

De gröna firar sin valframgång.
Bildtext De gröna fick 20 platser i riksdagen.
Bild: Lehtikuva

Rinne säger att ordningsföljden på hans frågor inte har någon betydelse. Samtidigt verkar hans första frågor vara ägnad att sondera vem som kan tänka sig att regera med De gröna. Också andra frågor signalerar värdet av gröna värderingar. Av alla andra partier verkar de kunna vara säkrast på sin regeringsmedverkan.

Sannfinländarna får det allt svårare

Speciellt den första frågan verkar utesluta Sannfinländarna. Men det är inte någon överraskning.

I en regering med SDP, Saml och De gröna skulle SFP ha en bra chans att komma med för att ge regeringen majoritet i riksdagen.

I fråga tre frågar Rinne också på vilka sätt partierna är beredda att utveckla nationalspråkens roll i Finland. Den verkar vara skräddarsydd för att sondera en beredskap att samregera med SFP.

Om regeringen bygger på SDP, C och De gröna behövs förutom SFP också något annat litet parti för att majoriteten inte ska bli för knapp.

I de två första frågorna och åtminstone halva den tredje verkar Rinne dessutom fria till hela den värdeliberala vänstern. Men SDP, De gröna och VF kan inte ensamma uppnå majoritet i riksdagen. För att uppnå det borde de kunna locka med sig något annat stort parti.

Samlingspartiet skulle knappast lockas av att som enda borgerliga parti gå med i en vänsterregering. Det är också oklart om Centerpartiet skulle tilltalas av en sådan situation.

Diskussion om artikeln