Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sánchez varnar spanjorerna för Vox - och jämför den spanska extremhögern med Sannfinländarnas framgång i Finland

Från 2019
Uppdaterad 26.04.2019 17:40.
Pedro Sánchez
Bildtext Spaniens avgående premiärminister Pedro Sánchez
Bild: AFP / Lehtikuva

Då spanjorerna går till val på söndag försöker den avgående premiärministern Pedro Sánchez få ut sitt budskap med olika metoder. Han har bland annat varnat väljarna för det högerextrema partiet Vox genom att jämföra Spanien med läget i Finland före riksdagsvalet.

Den spanska premiärministern har konstaterat att Finland är ett exempel på ett land där extremhögern gått mot en oväntad seger i ett val.

I takt med att valet i Spanien närmar sig har Sánchez gått ut med kraftigare budskap. Enligt honom kan ett framträdande högerextremt parti göra mycket bättre ifrån sig i ett val än vad valenkäter inför valet pekar på.

- Precis så här gick det i Finland, sade Sánchez med hänvisning till Sannfinländarna som i valet den 14 april mer än fördubblade sina mandat i riksdagen och nådde väldigt nära socialdemokraterna i fråga om väljarstöd.

Enligt honom hade ingen kunnat tro att extremhögern kunde gå från femte plats till andra plats i Finland.

- För några månader sedan var stödet för Sannfinländarna inte så starkt, men partiet använde sig av en anti-immigrationsplattform och till slut blev stödet så starkt att socialdemokraterna besegrade dem med bara 7 600 röster, sade Sánchez.

- Röstandet har betydelse, konstaterade den spanska premiärministern.

I Spanien har enkäter hittills visat att Sánchez kommer att segra i det kommande valet men att hans socialistparti inte kommer att få en majoritet.

Enligt enkäterna kommer det högerextrema partiet Vox - som klev upp på den politiska scenen med besked i december i lokalvalet i Andalusien - att klara sig bra i parlamentsvalet.

Vox-anhängare och Santiago Abascal
Bildtext Ytterhögerpartiet Vox och dess ledare Santiago Abascal
Bild: AFP / Lehtikuva

Sánchez varnade i dag i radio väljarna för att det finns en klar risk för att Vox klarar sig betydligt bättre i valet än vad prognoserna visar.

I Andalusien visade regionvalet för en tid sedan att Vox - ett marginellt parti - fick så mycket som 11 procent av rösterna vilket var något som få hade väntat sig. Valresultatet ledde till att Andalucien som traditionellt har varit en socialistisk bastion fick ett styre bestående av det konservativa partiet PP (Partido Popular) och centerhögern Ciudadanos.

Nu råder det en viss oro över att det som skedde i Andalusien ska upprepa sig på nationell nivå.

- Det här handlar inte längre om en kamp mellan vänstern och högern. Nu är risken den att det är extremhögern som kommer att få inflytande över den spanska regeringen, sade Sánchez.

Diskussion om artikeln