”Hur kunde man låta det här hända?” Chock och katastrof när beskedet kom – Roosa besviken över hur saker sköttes i skandalomsusade PK-35 Vantaa
Det känns orättvist att vi spelare får lida av att klubben inte skött sina förpliktelser, säger PK-35 Vantaas Roosa Bröijer. Hon var en av spelarna som fullständigt togs på sängen av chockbeskedet att Finlands överlägsna damlag tvångsnedflyttas.
Sju mästerskap på nio säsonger. PK-35 Vantaas damer har dominerat den inhemska damligan under 2010-talet.
Men i januari kom bomben, då Bollförbundet hävde lagets ligalicens. För mittfältaren Roosa Bröijer kom beskedet som en chock och framtiden var plötsligt oviss.
– Vi vinner mästerskap och klarar oss bra och faller sedan plötsligt ner en serienivå, laget förändras, vi har jätteliten trupp… Det känns på något sätt helt absurt.
Se Sportlivs minidokumentär om dagen som förändrade allting i klippet nedan:

Det andra hemmet
Roosa Bröijer är märkbart rörd och kämpar med att hålla tillbaka tårarna då hon berättar om den besvikelse och uppgivenhet hon kände då det stod klart att mästarklubben PK-35 Vantaa degraderas från ligan till Damettan.
Klubben har varit henne nära allt sedan barnsben då hon tillsammans med familjen gick och följde med lagets matcher såväl i Damettan som senare då laget klättrade upp till ligan.
– Här satt vi ofta, på de här platserna när det var match, förklarar Roosa då vi går upp på läktaren.
Den egna karriären startade som sexåring i Vandaklubben VJS, som fungerade som forstrarklubb åt PK-35. Även VJS tränade på samma stadion som PK-35.
– Den här stadion har lite blivit som ett andra hem för mig. Så mycket tid har jag tillbringat här genom åren.
Roosas egna karriär gick steg för steg framåt och hon kom med i alla åldersklassers juniorlandslag. Säsongen 2014 gick sedan hennes dröm i uppfyllelse då hon fick kontrakt med sin mångåriga favoritklubb, PK-35 Vantaa. I PK-dressen har det sedan blivit tre FM-guld.
PK-35 Vantaa vann mästerskapet i fjol och den här säsongen hade man ställt målen högt. Cupseger, förnyat mästerskap och framgång i Champions League. Man hade alla tiders lag på fötterna. Men den 17 januari kom bomben som överrumplade alla spelare.
Den 20 oktober 2018 firade PK-35 Vantaa FM-guld nummer sju. Några månader senare kom beskedet att ligasäsongen blev den tillsvidare sista.
Dagen då allt gick i kras
Roosa Bröijer har just sprudlande glad berättat om junioråren, sina pågående mediastudier och sitt intresse för fotografering när tonen och blicken ändras märkbart. Nu då vi byter diskussionsämne och börjar prata om vad som hände 17.1.2019 blir ögonen glansigare och tonen mer dämpad.
– Hur kunde klubben låta det här ske? Vi var ju ett framgångsrikt lag med höga mål och så kommer den här katastrofen.
– Jag hade varit på Idrottsgalan och när jag kom hem fick jag ett Whatsapp-meddelande av min kompis. Det var en skärmdump på Ilta-Sanomats artikel där det stod att PK-35 har fått sin ligalicens hävd av Bollförbundet. Är det sant, frågade hon.
– Jag var helt chockad och visste inte ens om nyheten verkligen stämde. Det var inget som diskuterats eller nämnts tidigare, nyheten slog ned som en bomb. När den första chocken lagt sig började tankarna snurra. Tänk om vi inte får spela i ligan!
Roosa beskriver tiden efter beskedet som väldigt ångestfylld. Ovissheten över hur det skulle gå var väldigt energikrävande och tuff.
En fråga upprepade sig i huvudet:
– Hur kunde det här ske?
”PK-35 Vantaa har varit den mest framgångsrika klubben på 2010-talet. Vi hade ett bra lag med höga mål. Aldrig hade jag trott att det kunde gå så här."
-Roosa Bröijer
Grova försummelser bakom licensbråket
PK-35 Vantaa har redan i flera års tid haft problem att fylla kriterierna för ligalicensen. Främst har det handlat om ekonomiska och juridiska oklarheter. Den här gången var det så mycket oklarheter och obetalda spelararvoden att Bollförbundet inte såg någon annan utväg än att häva ligalicensen.
– I själva verket har det redan under några års tid varit så att man funderat lite på hur saker och ting kommer att ordna sig. Vi har ju aldrig fått till exempel våra spelararvoden betalda den dag som utlovats. De har kommit sedan i slutet av säsongen.
– Men man har nu tyvärr blivit van vid att det varit så. Men jag hade ändå aldrig kunnat tro att det skulle gå så här, säger Bröijer.
Vad som ledde till hävandet av ligalicensen har spelarna fått en del information om, men någon detaljerad förklaring och vad som egentligen ledde till att man inte inom klubben såg till att Bollförbundet i tid fick de dokument som behövdes har spelarna inte fått någon förklaring till.
Inte har någon från klubbledningen heller beklagat det som skett för spelarna.
– Det känns orättvist att det är vi spelare som får lida av att klubben inte skött sina förpliktelser. Jag är besviken över hur det blev. Det känns som om vi blivit förda bakom ljuset. Jag hade hoppats på att nån av de ansvariga hade kommit och förklarat sig och ens bett om ursäkt för det skedda.
Spelarflykt efter degraderingen
I och med att PK-35 Vantaa degraderades till Damettan blev det en hel del turbulens inom laget. Landslagsaktuella spelare var rädda att serienivån skulle omöjliggöra landslagsuppdrag. Att inte få spela i ligan var för många en orsak till att lämna klubben.
Efter att det stått klart att PK-35 inte spelar i ligan har sju spelare från fjolårets mästarlag flytt klubben – sju spelare från startelvan.
Roosa Bröijer var en av dem som stannade kvar trots turbulensen.
– Det kändes hemskt när goda vänner gav sig av. För mig handlade beslutet om att jag ändå ville stanna kvar förutsatt att det fanns bra människor omkring mig. Samtidigt skulle jag ha velat fortsätta spela på liganivå. Laget hade satt upp höga mål och det hade jag också. Det var inget lätt beslut.
”Det var inget lätt beslut. Jag hade gärna fortsatt spela på liganivå, men många lag i huvudstadsregionen hade laguppställningarna klara. Och jag ville ju spela."
-Roosa Bröijer
Ny sats mot ligaspel
En hel del omvälvningar har skakat PK-35 Vantaas redan klara förberedelser och målsättingar inför den här säsongen. Ligaspel byttes mot division 1, spelarflykt och ovisshet om ekonomin.
Hurdan nivå spelet i Damettan håller har varit ett ovisst moment. I och med spelarflykten har PK-35 en smal spelartrupp. Under säsongen hoppas man att några nya spelare ska ansluta sig till truppen.
Tanken på att spela i division 1 har fått mogna och när snacket svängs mot kommande säsong skiner Roosa Bröijer upp igen.
– Jag vet inte mycket om nivån i Damettan. Stämningen kanske är en annan när man inte spelar i ligan. Men en match är ändå alltid en match. Den biten förändras inte, den beror inte på serienivå.
Efter ett oerhört framgångsrikt 2010-tal får PK-35 nu börja om från början. Spelarmaterialet håller trots spelarflykten hög nivå. Målet är att så fort som möjligt stiga tillbaka till ligan.
– Klubben har en framgångsrik historia alltsedan man avancerade till Damligan. Jag vill vara med och föra PK-35 tillbaka. Vi är en liten grupp men vi försöker spela så bra som möjligt så att resultatet i slutet av säsongen blir så bra som möjligt.
Fotbollen vann över besvikelsen
Efter en vår av ovisshet, besvikelser och motgångar så kunde man tro att förhållandet till klubben skulle ha svalnat.
Efter att ha levt med PK sedan barnsben finns en stark tro på att framtiden ser ljus ut. Innan vi avslutar intervjun ställer vi Roosa Bröijer frågan om relationen till PK förändrats på grund av det skedda.
Roosa funderar en stund och svarar sedan:
– Relationen har kanske förändrats lite. Det är svårt att säga om min inställning och det jag känner kommer att förändras med tiden. Men jag kan förlåta föreningen. Jag har ju inte mist fotbollen helt. Jag har trots allt kunnat fortsätta spela i en bra miljö. Nu är det bara att sikta framåt.
Sportlivs minidokumentär om hur PK-35 Vantaas spelare tog emot chockdegraderingen kan ses på Yle Fem på söndag 28.4 kl. 19.50 eller på Yle Arenan redan nu:

Granskning: Missförstånd, slarv och Whatsapp-förvirring bakom inhemska dominantens tvångsdegradering – grova brister i utbetalningar i flera års tid
"Det finns gränser för hur långt optimism kan sträcka sig."