Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jakten på IS-misstänkta fortsätter i Sri Lanka: Skottlossning vid misstänkt bombfabrik

Från 2019
Uppdaterad 26.04.2019 23:08.
Soldater bevakar en gata i Colombo 25.4.2019
Bildtext Soldater bevakar en gata i Colombo.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt en talesperson för militären bröt en skottlossning ut i östra Sri Lanka på fredagen, uppger Reuters. Polis och militär har i samband med en sökinsats drabbat samman med en grupp män.

Enligt talespersonen ska en explosion ha ägt rum. När soldater sedan skulle undersöka explosionsplatsen blev de beskjutna. Det finns inga uppgifter om skadade.

Enligt SVT ska poliser och soldater ha letat efter den plats där bombvästarna tillverkades. Uppgifterna kommer från lokala medier.

Polisen och militären gjorde flera räd i östra Sri Lanka under fredagen. I en av dem beslagtogs sprängmedel, IS-uniformer, IS-flaggor och en drönare, enligt CNN.

Totalt tre explosioner inträffade i landets östliga delar under fredagen.

Nyckelperson dödades i söndagens attack

Sri Lankas president Maithripala Sirisena bekräftade på fredagen att huvudgärningsmannen bakom bombattacken i Sri Lanka dödades i en av attackerna i söndags, uppger BBC.

Enligt presidenten har mannen dödats på hotellet Shangri-La i huvudstaden Colombo i samband med söndagens attack. Mannen ska ha lett attacken mot turisthotellet tillsammans med en annan självmordsbombare.

Mannen ska under flera år ha predikat både hat och våld, uppger CNN.

Mannen kan ha radikaliserats av en person som är IS-misstänkt av den indiska underrättelsetjänsten, uppger en källa inom myndigheten till CNN. Informationen har kommit fram i förhör som underrättelsetjänsten har fört med den IS-misstänkta. Den indiska underrättelsetjänsten ska ha försökt varna myndigheter i Sri Lanka veckor innan attacken ägde rum.

Sri Lankas premiärminister sade på fredagen till BBC att han inte kände till att det skulle ha funnits potentiella hot. Landets polischef och försvarsminister har avgått till följd av attacken på påsksöndagen.

Sri Lankas premiäminister Ranil Wickremesinghe under en presskonferens i Colombo 21.4.2019
Bildtext Premiärminister Ranil Wickremasinghe.
Bild: AFP / Lehtikuva

Åtminstone 250 personer dödades i dådet. Enligt presidenten finns 130 personer som misstänks ha kopplingar till IS i landet. Man letar fortfarande efter 70 personer.

Tidigare uppgav myndigheter i Sri Lanka att minst 76 personer har gripits under utredningens gång. Bland de gripna finns personer från Syrien och Egypten.

IS har sagt sig ligga bakom attentatet. Några bevis för att så skulle vara fallet har ändå inte påvisats.

Källa: Reuters, BBC, SVT, CNN.

Artikeln uppdaterades klockan 20.32 26.4.2019 med uppgifter om att IS-flaggor, sprängämnen och en drönare har beslagtagits. Artikeln uppdaterades 23.02 med information från bland annat den indiska underrättelsetjänsten.

Diskussion om artikeln