Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Human Rights Watch: Cyklonoffer i Moçambique tvingas till sex för att få mat

Från 2019
Uppdaterad 26.04.2019 23:41.
Människor köar för att få mathjälp. Mocambique 23.03.2019
Bildtext Människor köar för att få mathjälp i Moçambique 23 mars 2019.
Bild: EPA-EFE

Fattiga kvinnor i Moçambique har tvingats ha sex med lokala ledare för att kunna komma med på mathjälpslistor och få mat. Det uppger Human Rights Watch.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW, uppger att lokala ledare har krävt betalt av cyklonen Idais offer, i utbyte mot att offrens namn finns med på en lista över dem som ska få mathjälp.

Enligt HRW har kvinnor som saknar pengar varit tvungna att ha sex med lokala ledare i utbyte mot bland annat ris. En del av gärningsmännen tros tillhöra det regerande partiet Frelimo.

Invånare i Moçambique har haft sex tunga veckor. Landet har drabbats av två kraftiga cykloner och hjälpbehovet är stort.

Kvinnor speciellt utsatta

Enligt HRW har de lokala ledarna fått ansvar för att dela ut mat eftersom det är omöjligt att ta sig fram längs vägar till områdena. Därför har ledarna fått i uppgift att dela ut maten på veckobasis.

– När han kom placerade han säckarna på marken, började ta på sin grej [penis] och sade att nu var det min tur att tacka honom. Jag sade till mina barn att gå hem till min vän och när de hade gått låg jag med honom, berättar en kvinna i HRW:s rapport.

Av gärningsmannen fick hon en påse ris, en påse majsmjöl och ett kilo bönor.

Kvinnorna i de cyklondrabbade områdena är speciellt utsatta eftersom det oftast bara är mannen i familjen som finns med på mathjälpslistan. Det här gör det svårt för kvinnorna att skaffa mat till sin familj.

– I en del byar har kvinnorna och deras barn inte sett mat på flera veckor, säger en hjälparbetare till HRW.

FN sade på fredagen att man utreder anklagelserna.

Det är inte ovanligt att till exempel offer för naturkatastrofer utnyttjas av personer i maktpositioner. Också biståndsarbetare har varit gärningsmän. I fjol avslöjade The Times att personer som arbetat för den brittiska organisationen Oxfam hade köpt sex på Haiti.

Källa: HRW, Yle.

Diskussion om artikeln