Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Drömdebut fick snöpligt slut när Lejonen föll – Lankinen sög in det svenska segermålet

Från 2019
Uppdaterad 26.04.2019 21:35.
Kevin Lankinen räddar ett skott från svenska spelaren Anton Lander.
Bildtext Kevin Lankinen stod i vägen för det mesta mot Anton Lander och Tre Kronor men får ta det avgörande målet på sitt konto.
Bild: Lehtikuva

Kevin Lankinen var på väg mot en perfekt debut i Lejontröjan och såg till att Finland höll jämna steg med Sverige. Då seglade en lös puck från nollvinkel in bakom ryggen på målvakten och Tre Kronor vann med 3–1.

Det kan man kalla en tudelad debut.

Kevin Lankinen fick göra karriärens första A-landskamp när Finland spelade sin sista hemmamatch för säsongen. Och AHL-keepern var alldeles utmärkt mot Tre Kronor och hade stått för 30 räddningar redan efter två perioder.

Sverige kändes starkare, men ställningen var fortfarande 1–1 en bit in i slutperioden efter varsitt powerplaymål, av Toni Rajala för Finland och Jesper Bratt för gästerna.

Då var olyckan framme för den finländska målvakten.

Svensken Daniel Zaar fanns nästan i sarghörnet, bakom förlängd mållinje, när han slog in pucken framför mål. Lankinen överrumplades totalt och fumlade in gummitrissan i mål.

"Inget stort hål, det var otur"

Det snöpliga baklängesmålet blev till slut avgörande, trots en stark finländsk slutforcering. Tre Kronor vann med 3–1 efter att Philip Holm satt in sista målet i tom bur och Lejonens segersvit stannade vid sex landskamper.

– Jag måste se på video vad som egentligen hände. Det fanns inget stort hål men den hittade in, säger Lankinen i Helsingforsarenan efter förlusten.

– Jag gjorde många bra räddningar och så går en sån puck in, det är otur, konstaterar Lankinen.

Kevin Lankinen i Lejontröjan.
Bildtext Kevin Lankinen.
Bild: Lehtikuva

Men 23-åringen som tillbringat säsongen i nordamerikanska farmligor var ändå långt ifrån nedslagen när han stod svettig i intervjuzonen.

– Jag vill inte lägga för stor vikt vid det målet. Jag gav mitt lag en chans att vinna och hängde bra med. Det var en fin match, säger Lankinen, som kunde njuta av debuten.

– Jag hade lagom mycket fjärilar i magen. Jag hade många vänner och familjen på plats. Det var en kul erfarenhet, hoppas det kommer fler nästa vecka, säger den tidigare HIFK-målvakten.

Mestadels blekt intryck

Lejonen har ytterligare tre träningsmatcher på programmet innan det är dags för VM-allvaret i Slovakien. På torsdag, lördag och söndag kommande vecka spelar laget i den tjeckiska EHT-turneringen.

Och klart är att lagledningen har en hel del att fundera över under valborgshelgen. Hemmaförlusten mot Tre Kronor svider extra mycket med tanke på utgångspunkten för de två lagen.

Tre Kronor är bättre redan nu, och då kommer det svenska laget ännu att förstärkas med närmare 20 NHL-proffs. För Finland är läget det motsatta. Hos Lejonen var det VM-truppens stomme som visade upp sig i Helsingfors, och gav ett mestadels blekt intryck.

Att VM-temperaturen inte direkt är på kokpunkten syntes också tydligt på läktarplats i säsongens sista hemmalandskamp. Det var folktomt (6100 åskådare) och ekande tyst på Helsingforsarenans läktare. Så här dålig stämning var det aldrig tidigare under säsongen på någon av Jokerits eller Lejonens hemmamatcher.

Läget för finländsk landslagshockey kunde onekligen vara ljusare med VM runt hörnet.

Finland–Sverige 1–3 (1–0, 0–1, 0–2)

16.41 1–0 Toni Rajala (Harri Pesonen, Mikko Lehtonen) pp
22.47 1–1 Jesper Bratt (Anton Lander, Anton Wedin) pp
44.27 1–2 Daniel Zaar (Lukas Bengtsson)
59.26 1–3 Philip Holm (Isac Lundeström) tm

Tre finländare som ändå lyckades:

Kevin Lankinen
Det var väldigt synd att Lankinen var huvudskyldig till det avgörande målet, för fram till dess var han rent lysande i Lejondebuten. Hade mycket att stå i och gjorde mängder av strålande parader. Visade att att han vill vara en VM-målvakt.

Kaapo Kakko
Inga poäng, men 18-åringen visade på nytt att han hör hemma i de här sammanhangen. Vägde på inget sätt för lätt. Höjde sig ur Lejonmassan med sin påhittighet och framfusighet.

Harri Pesonen
Gör allt han kan för att få göra karriärens första VM vid 30 års ålder. Tvåmålsskytten mot Tre Kronor i torsdags var bra igen, spelar med pondus och självförtroende.

Diskussion om artikeln