Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya våldsdåd i Sri Lanka: 15 döda i självmordsbombning då armén skulle slå till mot terrormisstänkta

Från 2019
Uppdaterad 27.04.2019 15:52.
Anhöriga sörjer ett av offren för bombdåden i Sri Lanka.
Bildtext Under påskhelgens bombdåd i Sri Lanka dog 253 människor. Det var när armén slog till mot misstänkta för dåden som självmordsbomberna detonerades.
Bild: AFP / Lehtikuva

I den östra delen av Sri Lanka har man hittat kropparna av 15 döda efter eldstrider och självmordsbombningar sent i går kväll, uppger polis. Bland offren finns sex barn.

Händelsen fick sin början i går efter att Sri Lankas polis hade gett armén uppgifter om en plats där man misstänkte att skyldiga till påskhelgens terrorattacker gömde sig.

När armén kom till platsen uppges beväpnade personer ha utlöst tre bomber och öppnat eld mot soldaterna. Också en civilperson dödades i korselden.

Enligt en talesman för den lankesiska polisen fanns det tre misstänkta självmordsbombare bland de 15 döda. Tre kvinnor och sex barn dödades av de bomber som de tre männen utlöste inne i huset.

Tre andra män som också misstänks ha varit självmordsbombare hittades döda utanför huset, sägs det i ett polisuttalande. Enligt polisen sköts de tre männen ihjäl av säkerhetsstyrkor.

Eldstriderna mellan soldater och misstänkta islamister i går kväll ägde rum i Sainthamaruthu i distriktet Ampara söder om staden Batticaloa på Sri Lankas östkust.

Den nattliga räden skedde i närheten av den huvudsakligen muslimska staden Kalmunai. Hundratals familjer har flytt från staden. Den jihadist som misstänks för att ha koordinerat de blodiga attackerna under påskhelgen var hemma från Kalmunai.

Sri Lankas polischef vägrar avgå trots presidentens krav

Sri Lankas högsta polischef vägrar att avgå trots att president Maithripala Sirisena har krävt hans avgång efter terrordåden som krävde över 250 dödsoffer.

Presidenten har anklagat försvarsministern och polischefen för att inte ha delat med sig varningar och information om ett existerande terroristhot.

Försvarsministern har redan avgått men polischefen som utsågs av presidentens främsta rival premiärminister Ranil Wikcremesinghe, vägrar att böja sig.

Bara parlamentet kan avsätta polischefen, enligt en lag som gör det svårare för toppolitiker att påverka den högsta polisledningen i Sri Lanka.

Källor: Reuters, AFP

Soldater bevakar en gata i Colombo 25.4.2019

Jakten på IS-misstänkta fortsätter i Sri Lanka: Skottlossning vid misstänkt bombfabrik

Det bekräftas också att en nyckelperson dödats i söndags.

Diskussion om artikeln