Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Valförloraren Juha Sipilä: Regeringen ska i första hand bildas utan Centern

Från 2019
Uppdaterad 27.04.2019 16:19.
Juha Sipilä omringad av kameror och journalister i riksdagen.
Bildtext Centerns Juha Spilä ledde sitt parti till ett historiskt dåligt valresultat för två veckor sedan.
Bild: Lehtikuva

Centerns avgående partiledare Juha Sipilä säger att det är riksdagsvalets vinnare som ska bilda regering. Regeringen ska i första hand bildas utan Centern. Tröskeln för oss att gå med är väldigt hög, sade Sipilä i Riihimäki i dag.

I dag på förmiddagen steg Centerns avgående partiledare Juha Sipilä fram inför partifolket för första gången sedan valnederlaget för två veckor sedan.

- Riksdagsgruppen sammanträdde i tisdags. Mängden tomma stolar i rummet konkretiserade valresultatet och det gjorde mig beklämd.

"Jag var en belastning"

Juha Sipilä ledde Centern till partiets sämsta valresultatet i det självständiga Finland och säger att valresultatet nu ska analyserar genomärligt.

- Valresultatet beror aldrig på en person. Men det var jag som syntes i valdebatterna i människors vardagsrum och faktum är att jag var en belastning för partiet, säger Sipilä.

- Det ska det bli ändring på nu, säger Sipilä, som hoppas att den nya ordföranden ska våga förnya partiet.

- Man ska lära sig av historien, men vi förnyar inte partiet genom att titta bakåt. Världen har förändrats och förändras hela tiden.

Santeri Alkio, som i tiderna grundade Centerns föregångare Agrarförbundet, har dykt upp på många politikers läppar på senare tid.

Många anser nämligen att Centern under Sipilä har fjärmat sig från Alkios ideologi. Sipilä talade heller inte utan att nämna grundargestalten.

- Jag hoppas att man i förnyelsearbetet vågar vara lika modig som Santeri Alkio var i tiderna.

Inte med i regeringen

Det har förekommit spekulationer om Centern skulle kunna vara med i regeringen, trots det enorma valnederlaget.

En regering med SDP och Samlingspartiet, där Vänsterförbundet inte vill vara med, skulle lämna SDP:s Antti Rinne och hans parti ganska ensamma på vänsterkanten.

Juha Sipilä sade ändå i dag att regeringen i första hand ska bildas utan Centern.

- Regeringen ska bildas av valets vinnare. Valets vinnare har kanske aldrig haft så svagt mandat som nu, men det finns ändå bara ett största parti.

Tre orsaker till nederlaget

Avgående partiordföranden ser tre orsaker till valnederlaget.

För det första anser Sipilä att många valde att inte rösta på Centern på grund av tidigare gjorda nedskärningar, som man enligt Sipilä var tvungen att göra i början av valperioden.

Centerns regionpolitik hjälpte inte heller. Trots att arbetslösheten nästan halverades i Kajanaland förlorade partiet sina båda riksdagsledamöter där.

För det andra säger Sipilä att han var en belastning för partiet och för det tredje att Centern kom i skymundan när sysselsättningen och ekonomin inte längre var de viktiga frågorna.

Centerns lösningar gällande till exempel klimatförändringen och invandring kändes halvdana för många väljare.

- När det gäller klimatförändringen förlorade vi röster till både Sannfinländarna och De gröna.

Sipilä, som avgår i höst, poängterar att partiet inte får låta sig nedslås och siktar på minst tre Europaparlamentariker i valet i slutet av maj.

Lika väntat som att Sipilä skulle ta upp Santeri Alkio i sitt tal, var det att han skulle hänvisa till den finska sisun.

- Med ny sisu tycker jag att vi börjar Centerns svit av valsegrar från Europaparlamentsvalet, sade den avgående partiledaren och möttes av applåder från partifolket.

Diskussion om artikeln