Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I dag väljer spanjorerna - sex saker du behöver veta inför valet

Från 2019
Uppdaterad 28.04.2019 10:20.
Spaiens premiärminister Pedro Sanchez talar till väljare i Madrid
Bildtext På väg mot valseger ikväll? Premiärminister Pedro Sánchez och hans socialisparti har toppat gallupmätningarna in för valet.
Bild: EPA-EFE

På söndag går spanjorerna till valurnorna och röstar i parlamentsval - för tredje gången på fyra år.

Vi lyfter fram sex poänger i anslutning till valet.

1. Rekordmånga osäkra väljare skapar ovisshet - flera fattar sitt beslut först på valdagen?

På söndag vaknar miljontals spanjorer utan att ännu ha beslutat hur de kommer att rösta i parlamentsvalet senare under dagen.
Antalet osäkra väljare anses vara större än någonsin och det skapar ovisshet kring valresultatet.

Nästan fyra av tio väljare kunde ännu för några veckor sedan inte säga hur de kommer att rösta, enligt den spanska statliga statistikbyrån CIS. Det anses vara en ovanligt hög siffra.

2. Vem vinner valet?

Officiella mätningar är inte tillåtna i Spanien under den sista valveckan, men färska mätningar tyder på att premiärminister Pedro Sánchez och hans parti är på väg mot valseger.

Det är ändå högst osannolikt att partiet får egen majoritet i parlamentet. Även om PSOE bildar regeringskoalition med vänsteralliansen Unidas Podemos, så kanske det inte räcker till majoritet.

Högerpartierna PP, Ciudadanos och VOX ser inte heller ut att tillsammans få över hälften av väljarna bakom sig.
Det borgar för ett svårt utgångsläge i regeringsförhandlingarna..

3. De viktigaste valfrågorna: Katalonienkrisen, pensionssystemet och sysselsättningen

Krisen i Katalonien har varit en het potatis och en synlig valfråga. Spänningarna mellan separatisterna i Barcelona och makten i Madrid är stora. Vänsterpartierna PSOE och Unidas Podemos förespråkar i första hand diplomati och förhandlingar med separatisterna, medan högersidans partier har en mer kompromisslös linje där man inte vill tillerkänna separatisterna några eftergifter.

- Vox popularitet är till stor del ett resultat av Katalonienkonflikten. Många väljare är missnöjda med hur beslutsfattarna hanterat krisen, säger journalisten och politikkännaren Miguel Ángel Encinas, på public service-radiostationen Cadena Ser.

Sysselsättningen och det spanska pensionssystemet har också fått en hel del utrymme i valrörelsen.

Spanien drabbades hårt av finanskrisen, och även om situationen blivit bättre, ligger arbetslösheten fortfarande på omkring 14 procent.
Pensionssystemet utmanas av två trender. Dels har spanjorerna en hög förväntad livslängd, samtidigt som födelsetalet sjunker.

- Vårt pensionssystem har länge varit en källa till stolthet och en förebild för resten av världen. Nu finns det press på att sänka pensionerna, och det är en fråga som beslutsfattarna måste ta ställning till i en nära framtid, säger Encinas.

Miguel Munoz Encinas, journalist på den spanska radiostationen Cadena Ser.
Bildtext Miguel Ángel Encinas är journalist på Cadena Ser, Spaniens största radiokanal.
Bild: Yle/Ville Hupa

4. Den spanska politiska kartan är i gungning - från tvåpartisystem via politisk fragmentering till blockpolitik?

Efter demokratiseringen i slutet av 1970-talet var Spanien i flera decennier närmast ett tvåpartiland. Tvåpartisystemet sprack i praktiken redan i parlamentsvalet 2015, då nya partier som Ciudadanos och Podemos hade framgång. Men Spanien har fortfarande nästan ingen tradition av regeringskoalitioner med ministrar från mer än ett parti. Den situationen är på väg att förändras, tror Miguel Encinas.

- Spansk politik har upplevt en fragmentering och är nu på väg mot blockbildning. Vi har PP, Ciudadanos och ytterhögerpartiet VOX på högersidan samt PSOE och Unidas Podemos på vänstersidan.

5. Hur klarar sig ytterhögerpartiet VOX i valet?

Vox var ett marginellt fenomen i den spanska politiken i det förra valet 2016, då partiet endast fick 0,1 procent av rösterna.
Nu har gallupmätningarna gett partiet ett understöd på ungefär 12-14 procent. Det kan betyda mellan 30 och 50 platser av 350 i underhuset.
Partiet har lyckats locka stora väljarmassor till sina valevenemang och har lyckats rida på den högerpopulistiska vågen som i flera andra europeiska länder.

Men ovissheten är stor, delvis för att partiet aldrig på allvar testats i ett parlamentsval tidigare.

Från spanska högerpopulistiska partiet VOX kampanjevenemang.
Bildtext Vox-anhängare på partiets valevenemang i Madrid på tisdag.
Bild: Ville Hupa / Yle

- Skulle VOX få uppemot 50 platser i parlamentet så är det spektakulärt. Då kan de verkligen bli en faktor att räkna med i spansk politik, anser Encinas.

6. Vad betyder det spanska parlamentsvalet för resten av Europa?

Spanien är sett till nationalinkomsten det fjärde största landet i eurozonen och ett viktigt EU-land. Landet har av tradition haft regeringar som fört en EU-vänlig politik.
Från EU:s håll har man inför parlamentsvalet uttryckt förhoppningar om en stabil och EU-vänlig regering.

- Av de stora partierna har PP, PSOE, Ciudadanos och Unidas Podemos en positiv syn på EU-samarbetet. Vox är det stora undantaget, partiet har en agenda med tydliga antiueuropeiska drag, säger Miguel Encinas.

Diskussion om artikeln