Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En död, tre skadade i skottlossning vid synagoga i USA

Från 2019
Uppdaterad 28.04.2019 03:27.
Polis vaktar synagoga på trafiktom väg i Poway.
Bildtext Polisen har spärrat området kring synagogan i Poway.
Bild: EPA-EFE

En man har gripits efter skottlossning vid en synagoga i närheten av San Diego i USA. En kvinna är död och tre personer har skottskadats.

Incidenten inträffade i staden Poway, drygt 30 kilometer från San Diego i södra Kalifornien. Ett hundratal personer var inne i lokalen när skjutningen började.

Den misstänkta skytten rapporteras vara 19 år gammal. Han ringde alarmnumret och gav sig iväg i bil efter skottlossningen. Han hade vapen i bilen när han stoppades, och har nu tagits till förhör. Motivet till dådet är oklart.

Till MSNBC uppger Poways borgmästare Steve Vaus att det var fråga om ett hatbrott.

Pesach-avslutning

Information om våldsdådet nådde polisen strax efter halv tolv lokal tid.

Synagogan hade gjort reklam för sin mässa för att fira Pesach, som är en av de viktigaste judiska högtiderna och firas till minne av uttåget ur Egypten.

Enligt den lokala nyhetskanalen i San Diego hörde vittnen flera skott åtföljt av skrik och sedan flera skott. Enligt ett vittne försökte rabbin lugna ner skytten och församlingsmedlemmarna i synagogan trots att han själv var skadad.

Polisen i området uppger sig skärpa bevakningen kring synagogor under lördagen.

Det är exakt sex månader sedan en man stormade en synagoga i Pittsburgh och dödade elva personer. Mannen skrek ”Alla judar måste dö” då han gick in i synagogan och började skjuta omkring sig.

Källor: AP, CNN, NBC, AFP, Washington post
Artikeln är uppdaterad med nya detaljer kl 03.25.

Diskussion om artikeln