Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sverige har drabbats av bordtennisfeber – Mattias Falck går för VM-guld mot regerande mästaren: "Han kan ge bästa tänkbara motstånd åt Ma Long

Från 2019
Mattias Falck i VM-final i bordtennis.
Bildtext Mattias Falck i VM-final i bordtennis.

Som idrottsnation har Sverige fantastiska anor inom bordtennis, men de senaste decennierna har landet varit långt ifrån en maktfaktor globalt. Nu gläds svenskarna ändå över 27-årige Mattias Falck, som är klar för VM-final.

– Söndag, 13.30. Då stannar Sverige igen, för att en svensk ska slå en pytteliten vit, rund boll på 2,7 gram över ett litet nät, på ett litet bord, med ett litet racket. Det är stort. Och det är fan på tiden.

Aftonbladets krönikör Markus Leifby sparar inte på orden när han lyfter upp svenska Mattias Falcks sensationella väg till en VM-final i den för svenskarna så folkkära grenen bordtennis.

Framgångarna har inte direkt haglat över landet de senaste decennierna, men nu är åtminstone en silvermedalj vid VM i Budapest bärgad.

I semifinalen slog den 27-årige Falck (16:e) ut den betydligt lägre rankade sydkoreanen An Jae-Hyun med 4–3 i set.

– Jag är så glad jag har inga ord. Jag försökte bara fokusera på varje boll i taget. Bara fortsätta jobba, sade Mattias Falck till SVT direkt efter matchen.

Nu ställs Falck mot betydligt tuffare motstånd i finalen i Budapest. Kinesen Ma Long har vunnit två raka VM-guld och är dessutom regerande olympisk mästare i grenen.

Ma Long vann OS-guld i bordtennis i Rio.
Bildtext Ma Long, tuff finalmotståndare för Falck.

– Han har haft det kämpigt mot Ma Long tidigare, men Ma Long har haft lite skadeproblem och Mattias har blivit en bättre spelare än när han mötte honom sist i lag-VM här i Halmstad förra året. Så någonstans hoppas man på att han kan bjuda upp till rejäl kamp, säger en av tränarna bakom Mattias Falck, grenlegenden Ulf ”Tickan” Carlsson.

Finländaren Sonja Grefberg spelade i tiderna själv på hög internationell nivå och arbetar ofta på bordtennisens stora mästerskap, bland annat på OS i Rio de Janeiro.

Hon såg Falck spela kvartsfinalen i Budapest, men befann sig i flyget hem från turneringen under semifinalen.

I kvartsfinal vann Falck över fransmannen Simon Gauzy.

– Där mer eller mindre krossade Falck Gauzy, som spelat fantastiskt bra tidigare i turneringen då han slog ut Xu Xin från Kina. Hans överlägsenhet var faktiskt lite överraskande.

Grefberg vågar hoppas på en svensk skräll också i finalen, även om oddsen är på mästarens sida.

– Jag tror ju nog att Ma Long ska klara av finalen men hoppas på en överraskning. Eftersom Falck inte har en traditionell spelstil, är mycket taktisk och är i kanonform så är han nog rätt man på rätt plats för att ge bästa tänkbara motstånd åt Ma Long, avrundar Grefberg som tänker följa finalen på hemmaplan.

– Jag sätter mig framför tv:n här hemma med spänning och hoppas på en svensk pingisfest!

Sonja Grefberg jobbar som bordtennisfunktionär vid OS i Rio.
Bildtext Sonja Grefberg arbetade vid OS i Rio, där Yle Sporten också träffade henne.
Bild: YLE/AnttiKoivukangas

En av de svenska VM-medaljörerna genom tiderna, Jörgen Persson, säger till Expressen att grenen kan vara på väg mot en ny guldålder.

– Det betyder oerhört mycket. Vi har fört en lite sovande tillvaro. Men det började redan förra året med VM på hemmaplan, med bronset i lag där. De gick till semifinal och det var 14 år sedan senaste medaljen då. Nu är det 22 år sedan en VM-final. Vi har fått vänta länge och naturligtvis blir det ett uppsving, säger Persson till tidningen.

Tidigare svenska VM-finaler i singel bordtennis enligt SVT:

  • 1997: Jan-Ove Waldner – guld
  • 1991: Jörgen Persson – guld, Jan-Ove Waldner – silver
  • 1989: Jan-Ove Waldner – guld, Jörgen Persson – silver
  • 1987: Jan-Ove Waldner – silver
  • 1973: Kjell Johansson – silver
  • 1971: Stellan Bengtsson – guld
  • 1954: Tage Flisberg – silver

Diskussion om artikeln