Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SFP:s Henriksson: Fel att ställa upp i EU-valet bara för att fiska röster åt partiet

Från 2019
Anna-Maja Henriksson under valkvällen 2019.
Bildtext I riksdagsvalet för två veckor sedan gladde sig Anna-Maja Henriksson över att partiet behöll sina nio mandat.
Bild: Lehtikuva

SFP:s riksdagsgrupp håller på med att skriva svar på regeringssonderaren Antti Rinnes (SDP) frågor. När det gäller det kommande EU-valet tycker Henriksson att det är omoraliskt att ställa upp i valet, om man inte ämnar ta emot platsen.

- Det var ganska väntade frågor, om än fler och mer mångfacetterade än jag hade väntat mig, sade Henriksson när SFP:s partifullmäktige möttes i Helsingfors på söndagen.

Överlag tycker Henriksson att Rinnes frågor är relevanta och hon säger att SFP svarar på dem med gott mod.

Riksdagsgruppen räknar med att ha sina svar klara i morgon. Antti Rinne har satt valborgsmässoafton klockan 12 som deadline.

Saknar frågor om ekonomi

- Det jag lite saknade var mer kött på benen kring den ekonomiska politiken. Det är en av de viktigaste frågorna och där behövs det säkert bilaterala diskussioner mellan partierna och partiledarna.

SFP har suttit med i de mest blandade regeringar. Vad ska stå i regeringsprogrammet för att ni inte ska vilja vara med?

- Jag ids inte börja rada upp allt som inte ska stå där. Men för SFP är det viktigt att Finland fortsättningsvis är en demokrati där man utgår från varje människas lika värde och prioriterar mänskliga rättigheter och en hållbar ekonomi högt.

Vidare räknar Henriksson upp satsningar på barn och unga, en äldrevård som är trygg och satsningar på företagande så att det skapas nya jobb som viktiga frågor.

- Det är många saker vi vill se i regeringsprogrammet och förstås vill vi se en regering som värnar om det tvåspråkiga Finland och att det ska gå att bo och leva på svenska också i framtiden.

- Alla vet säkert att SFP inte kan sitta med i en regering som inte utgår från att Finland är tvåspråkigt. Men vi kan heller inte sitta i en regering som utgår från inhumana värderingar eller som inte bryr sig om Finlands ekonomi.

Kan inte regera med Sannfinländarna

Nu är det få som verkar vilja samarbeta med Sannfinländarna, men betyder det här att det är uteslutet med en regering med Sannfinländarna och SFP?

- Jag ser det som ytterst osannolikt. Jag är illa berörd av de äldre bloggtexter som Jussi Halla-aho har skrivit och som han inte helt och hållet har tagit avstånd från. Den människosyn han företräder sammanfaller inte med den människosyn jag och SFP har.

- Jag tycker inte att människor ska få drunkna i Medelhavet och jag tycker inte att en kvinna ska få våldtas för att hon har "fel" åsikter.
Jag kan inte se att det skulle vara till fördel att en person med den här typens åsikter sitter i Finlands regering, åtminstone inte tillsammans med oss.

Svårare att påverka finlandssvenska frågor från opposition

2015 hamnade SFP i opposition för första gången sedan 1979. Hur har det här påverkat partiets möjligheter att påverka, speciellt som många viktiga finlandssvenska frågor har varit på agendan?

- Man har mindre möjligheter att påverka i opposition. Frågan om en omfattande jour vid Vasa centralsjukhus är ett bra exempel på en situation då regeringen inte lyssnade på sakkunskap och egentligen inte på grundlagsutskottet heller, utan envist körde sin egen linje.
Det är klart att sitter man i regeringen har man mycket större möjlighet att påverka.

Fel att ställa upp i val utan att vara redo att ta emot platsen

Om en månad är det dags för Europaparlamentsval. De senaste veckorna har det diskuterats en hel del kring politiker som ställer upp i Europaparlamentsvalet bara för att fiska röster åt partiet.

Tidigare erfarenhet visar att de flesta riksdagsledamöter som ställer upp väljer riksdagen framom Europaparlamentet.

Anna-Maja Henriksson riktar skarp kritik mot det här.

- Om man ställer upp kandidater som inte har för avsikt att ta emot uppdraget, vilket är budskapet man ger åt väljarna? Vi har redan i dag problem med att få folk att inse att det är viktigt att rösta. Om vi har kandidater som bara ställer upp för att samla röster blir det en motstridig signal. Det ökar politikerföraktet och intresset för att delta i val. Det kan leda till att alla partier lider av det.

Henriksson poängterar att alla SFP:s tjugo kandidater är redo att ta emot platsen.

SFP har i dag en Europaparlamentarariker, Nils Torvalds, och före honom en lång räcka av parlamentariker. Vad tror partiledaren om SFP:s chanser att behålla sitt mandat?

- Det är upp till väljarna. Det krävs en mobilisering och det krävs att man tycker att det är viktigt att den finlandssvenska rösten hörs i Bryssel. Det har en betydelse att det finns en person som känner till vardagen i Svenskfinland och i Finland överlag och som känner till hur det är att vara en minoritet.

Henriksson räknar upp bland annat fiske samt varg- och skarvfrågorna som finlandssvenska frågor det besluts om också på EU-nivå.

Halla-aho kom för lätt undan - medierna får kritik

Förutom politikerna som ställer upp i val bara för att fiska röster åt partiet, fick också medierna en känga på partifullmäktiges möte.

Enligt Anna-Maja Henriksson och flera andra SFP-politiker lät medierna Sannfinländarna och Jussi Halla-aho komma alldeles för lätt undan i debatterna inför riksdagsvalet.

- Han kom ju inte till Svenska Yles debatt, så Svenska Yle är inte föremål för kritiken utan den riktas nog mot finska sidan. Man borde ha ställt Halla-aho konkreta följdfrågor. Hur ser han på människor, är det okej att människor drunknar i Medelhavet.

Henriksson tycker att Jussi Halla-aho inte konfronterades med naturliga följdfrågor.

- Nu fick han surfa på och säga det han ville säga och behandlades med silkesvantar. Är det så att redaktörerna också är lite rädda så har vi en besvärlig situation. Man måste klara av att ställa alla partiledare till svars enligt samma skala.