Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dicken tror sig ha fördelen på sin sida efter mentalt viktiga bortasegern: ”Det kommer att bli tufft för HIFK att komma in i den andra finalen nu”

Från 2019
Matilda Peitsaro.
Bildtext Matilda Peitsaro var på hugget för Dicken.
Bild: Tomi Hänninen / Handbollsförbundet

Wow, summerar Sonja Koskinen. Onödiga missar, summerar Kathlen Ax. Finalserien i damernas FM-serie i handboll körde på söndagen igång med ett fulländat drama. Nu har Dicken hemmafördelen på sin sida.

Dicken höll ut i Idrottshuset i Helsingfors. Drumsödamerna inledde rivigare och låg som bäst fem bollar före lokalrivalerna HIFK under den första halvleken.

HIFK lyckades hämta upp sig och forcerade fram en förlängning. Där var Dicken ändå snäppet vassare – och tog hem segern med 28-26.

Det kan Dickenspelarna vara nöjda med.

– Jag tycker dessutom vi inleder matchen bra. Det är något som vi hade problem med i semifinalerna, säger Matilda Peitsaro för Yle Sporten efter matchen.

"Dumma misstag" ledde till HIFK:s kvittering

Peitsaro bidrog själv starkt till den lyckade starten och noterades allt i allo för sex baljor i matchen. Enligt henne var det slarv som ledde till att HIFK klarade av att hämta upp underläget.

– Vi gjorde dumma misstag i anfallet vilket ledde till att HIFK kunde kontra. Och så kom de ikapp, summerar hon.

Slarv var också nyckelordet för HIFK – åtminstone om man frågar veteranen Linda Cainberg.

Linda Cainberg.
Bildtext Linda Cainberg.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

– Jag vet inte exakt hur många tappade bollar vi hade, men det kändes som lite väl många. Försvaret lyckades ganska långt som vi hade tänkt i dag. Anfallet var mindre lyckat, summerar hon och får medhåll av Kathlen Ax:

– Lite berg- och dalbana för oss i dag. Helt okej inledning ändå med tanke på hur nervigt det kan vara då finalserien kör igång, menar Ax.

Koskinen "oerhört stolt" efter oplanerat inhopp

I den andra halvleken fick Sonja Koskinen hoppa in för Dicken. Keepern blev matchhjälte i förlängningen där hon stoppade HIFK:s sista försök att näta.

– Wow, säger hon efteråt och tillägger:

– Jag är oerhört stolt över hela laget.

Sonja Koskinen avslutar på topp.
Bildtext Sonja Koskinen.
Bild: Handbollsförbundet

Enligt Koskinen var det inte en planerad rockad att byta ut målvakt i andra halvlek.

– Nej, tränarna tyckte bara att det behövdes förändringar i spelet och jag fick hoppa in. Sedan lyckades jag ju rädda några bollar så ett helt lyckat beslut, skrattar hon.

Linda Cainberg menar i sin tur att hon inte ens lade märke till att Koskinen hoppade in. Men något hände med HIFK:s anfallsspel efteråt, medger hon ändå.

– Skottkvaliteten blev sämre mot slutet då Sonja kom in. Svårt att säga om det var därför, skulle ändå kanske mer skylla på trötthet, säger Cainberg.

"En ny match på fredag"

Hur viktigt var det då att ta hem segern i final nummer ett? Oerhört viktigt, säger Matilda Peitsaro.

– Vi har klarat oss utan att vinna den första finalen tidigare år, men speciellt i år var det viktigt för oss mentalt. Det kommer att bli tufft för HIFK att komma in i den andra matchen nu, menar hon.

Kathlen Ax håller inte med.

– Det är en helt ny match på fredag. Dagens insats är hoppingivande, säger hon.

kathlen ax.
Bildtext Kathlen Ax.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

– Man kan aldrig säga att det inte skulle vara viktigt att vinna en match. Men nu gjorde vi inte det och får vinna de andra matcherna istället, kompar Linda Cainberg.

Diskussion om artikeln