Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter påskens terrordåd på Sri Lanka riktas ilskan mot muslimer - minoritetsgruppen Ahmadiyya får fly undan attacker och hot

Från 2019
Lankesiska muslimer ber i en moské under fredagsbönen i Colombo 26.4.2019
Bildtext Lankesiska muslimer ber i en moské under fredagsbönen 26.4.2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

De förföljda Ahmadiyya-muslimerna har under årens lopp flockats till Sri Lanka i hopp om att hitta ett bättre och tryggare liv. Efter påskens blodiga bombdåd på det tropiska öriket fruktar Ahmadiyya-muslimerna att förföljelsen sprider sig till Sri Lanka.

Många Ahmadiyya-muslimer har flytt från Pakistan och funnit trygghet i Megombo, en strandstad i närheten av Sri Lankas huvudstad. I Pakistan utsattes de för allt värre förföljelser i slutet av förra seklet.

Påskens bombdåd i Sri Lanka krävde drygt 300 liv och sätter det huvudsakligen buddhistiska örikets religiösa tålamod på prov. Det råder religionsfrihet i landet men staten ska främja buddhismen. Ungefär en sjättedel av befolkningen är hinduer, men det finns också muslimer och kristna i Sri Lanka.

Ett offer slussas på bår i Colombo efter terrorattacken den 21 april 2019.
Bildtext Ett offer slussas på bår i Colombo efter terrorattacken den 21 april 2019.
Bild: EPA-EFE/M.A. PUSHPA KUMARA

Spänningar mellan religiösa faktioner

Det var sju självmordsbombare som på påsksöndagen slog till mot de tre kyrkorna St Anthony i Colombo, St Sebastian i Negombo, Zion i Batticaloa och de tre hotellen The Cinnamon Grand, Shangri-La och Kingsbury Hotel i Colombo. Islamiska staten tog senare på sig dådet.

Bara några dagar senare, i lördags, drabbade den lankesiska armén samman med misstänkta, beväpnade islamister som under eldstridens gång sprängde upp sig själva. Sammanlagt 15 personer dog. Bland offren fanns sex barn.

De blodiga dåden har lett till ökade spänningar mellan olika religiösa grupper i Sri Lanka och Ahmadiyya-muslimerna hör till dem som har det svårt.

Zaheer Ahmad är säkerhetsansvarig på Ahmadiyyamoskén i Negombo och uppger att samfundets medlemmar nu attackeras och provoceras av lokalinvånare.

- Kristna och buddhister försöker attackera dem och förstöra deras hus. De vill kasta ut dem, ha bort dem och så vidare, säger Ahmad.

Anhöriga bär kistor med offer från söndagens terrordåd i Sri Lanka
Bildtext Anhöriga bär kistor med offer från påsksöndagens terrordåd i Sri Lanka
Bild: AFP / Lehtikuva

Hot och våldsamheter

Ahmadiyya-muslimerna har dragit det korta strået i livets lotteri - av mer traditionella muslimer betraktas de som kättare. Lagen i Pakistan förbjuder dem från att propagera för sin typ av islam.

Det var Pakistans första premiärminister Zufikar Ali Bhutto som stod bakom lagändringen år 1974. Lagändringen förkunnade att alla som hör till Ahmadiyya inte är muslimer.

Bara tio år senare förbjöd en ny lag Ahmadiyya-muslimerna från att kalla sina böneplatser moskéer och att propagera för sin religion i någon form. Den nya lagen ledde till att rörelsen förflyttade sitt högkvarter till Storbritannien.

På onsdag flydde hundratals panikslagna Ahmadiyya-muslimer från Negombo eftersom de fruktar utsättas för de lokala lankesernas vrede efter påskens attacker. Redan nu har de stött på både hotfullt och våldsamt beteende.

Indonesiska muslimer protesterar mot Ahmadiyya-muslimer och kräver att regeringen förbjuder rörelsen.
Bildtext 2008 krävde indonesiska muslimer att regeringen förbjuder Ahmadiyya-rörelsen.

"Vi vet inte vart vi ska fara"

Ahmadiyya-moskén har arrangerat busstransport som ska föra rörelsens medlemmar i trygghet till en okänd plats.

Ahmadiyya-muslimen Adnan Ali kom från Pakistan till Sri Lanka som en flykting.

- Efter bomberna och explosionerna här har de lokala lankeserna attackerat våra hus. De (Ahmadiyya) försöker nu se till att vi tryggt kommer iväg härifrån. Just nu vet vi inte vart vi ska fara.

Den pakistanska flyktingkvinnan och Ahmadiyya-muslimen Farah Jameel säger att inte ens deras hyresvärdar låter dem stanna kvar.

- De slår till mot oss. Inte ens vår hyresvärd låter oss bo här. Hon säger att vi måste sticka härifrån, vart vi än vill, så länge vi inte bor här, säger Jameel.

Vart Ahmadiyya-muslimerna i Negombo nu ska söka sig vet ingen. Myndigheterna i Sri Lanka anklagas av människorättsaktivister för att göra på tok för lite för att skydda den lilla folkgruppen.

På bilden kramar en man ett av dödsoffren i moskéattacken i Lahore i Pakistan i september 2010.
Bildtext I september 2010 anföll beväpnade män Ahmadiyya-moskéer i Pakistan. På bilden kramar en man ett av dödsoffren i moskéattacken.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Vadå Ahmadiyya?

Ahmadiyya har sina rötter i norra Indien sedan 1800-talet och identifierar sig som en gren inom islam och följer Koranens lärdomar. Rörelsen grundades av och är döpt efter indiern Mirza Ghulam Ahmad. Ahmad ville reformera islam och gjorde även anspråk på att vara den utlovade Messias som samtliga världsreligioner väntade på.

Det här var något som inte gick hem hos andra muslimer och dessa ser fortfarande inte med blida ögon på Ahmadiyya-muslimerna.

I dagens läge förföljs medlemmar i Ahmadiyya-rörelsen i många muslimska länder. 2008 attackerades flera av rörelsens moskéer av extremister i Indonesien samtidigt som regeringen försökte inskränka rörelsens frihet.

I september 2010 attackerade beväpnade män samtidigt två av rörelsens moskéer i Lahore i Pakistan. Mer än 80 personer dog i den blodiga massakern när männen sköt och kastade granater in i moskéerna under fredagsbönen. Männen bakom attacken misstänktes vara talibaner som anser Ahmadiyya-muslimer vara kättare.

Ahmadiyya-muslimerna beskriver sig själva som fredligt lagda och som toleranta mot andra religioner, men de är också nitiska missionärer. Rörelsen påstår sig ha 200 miljoner anhängare runt om i världen, men detta har avfärdats av forskare som ett överdrivet påstående. Siffran uppskattas ligga på drygt 10 miljoner anhängare.

Källor: BBC, Reuters, Al Jazeera

Diskussion om artikeln