Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Åländska Johanna Bäcklund och Nagu IF:s Anne-Mari Hyryläinen klarade VM-gränsen i maraton

Från 2019
Anne-Mari Hyryläinen, VM 2015.
Bildtext Anne-Mari Hyryläinen.
Bild: All Over Press

2010-talets främsta maratonlöpare är klar för ytterligare en stortävling. Anne-Mari Hyryläinen klarade VM-gränsen till Doha i Hamburg på söndagen med nästan två minuters marginal. Det gjorde också Johanna Bäcklund – men det står oklart om hon vill representera Finland.

– Nu kan jag med lugn och ro börja förbereda mig på VM, konstaterar Nagulöparen själv på friidrottsförbundets hemsidor.

Maratontävlingen i tyska Hamburg på söndagen blev nämligen en fullträff ur Anne-Mari Hyryläinens perspektiv.

Resultatet 2.35.05 är klart under VM-gränsen – nästan två minuter under – och Hyryläinen kan samtidigt börja förbereda sig på att resa till Qatar i september.

Enligt Hyryläinen kunde farten ändå ha varit mycket bättre på söndagen.

– De första 24 kilometrarna löpte jag i en snabb och bra grupp, men sedan började jag halka efter och fick i praktiken löpa ensam hela slutet. Samtidigt var det bara 8-9 grader varmt och regnigt så det blev lite motigt att springa i motvind, säger Hyryläinen.

Åländskt på tionde plats

Hyryläinen slutade nia i tävlingen. Hon klarade gränsen till friidrotts-EM i fjol, men tvingades stå över tävlingarna på grund av en fotskada.

Tionde dam i mål på söndagen var åländska Johanna Bäcklund, som likaså klarade VM-gränsen. Bäcklund var endast sex sekunder långsammare än Hyryläinen. Jomala IK-produkten förbättrade också sitt personbästa med fyra minuter.

Enligt ÅRT är resultatet samtidigt åländskt rekord.

Bäcklund har enligt friidrottsförbundet medborgarskap i både Finland och Sverige och det står således oklart om hon vill representera Finland i VM. På IAAF:s webbplats är Bäcklund listad som en svensk idrottare.

Diskussion om artikeln