Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fler fall om brister vid vårdhem utreds av Valvira – enligt rapporter kan ett sextiotal äldre ha dött på grund av vårdfel

Från 2019
Uppdaterad 29.04.2019 15:42.
närbild på en äldre och en yngre persons händer
Bild: Doug Olson

Tillsyningsverket för social- och hälsovården, Valvira, utreder omkring sextio fall där äldre personer dött i vårdhem. Utredningarna baserar sig på anmälningar om brister i vårdhemmen där personerna kan ha dött på grund av vårdfel eller allvarlig försummelse, skriver tidningsgruppen Uutissuomalainen (bakom betalmur).

I februari bekräftade Valvira att man utreder kring 15 fall i den här klassen. Nu har antalet utredningar alltså ökat markant och Valvira tror att det ökade antalet anmälningar beror på den stora synlighet som fallen fått i medier.

Dödsfallen som utreds har skett under perioden 2017–2019. Det gäller såväl offentliga som privata vårdhem runtom i landet.

Anmälningarna har till stor del gjorts av anhöriga.

- Vår uppgift är nu att övervaka, och göra det mer helhetsmässigt. Vi ska också påpeka missförhållanden och se till att de rättas till, säger gruppchef Eine Heikkinen vid Valvira till Svenska Yle.

Ovanligt många anmälningar

Det var i februari som Valvira meddelade att man tagit emot ovanligt många anmälningar om brister vid boenden.

Då hade man på tre veckor tagit emot 100 anmälningar. I normala fall brukar ungefär 400 anmälningar om brister vid boenden göras till Valvira i medeltal under ett år.

- Visst är det mycket, säger Heikkinen.

Vid Valvira beräknade man i februari att flera vårdhem kommer att stängas.

Elina Uusitalo, överinspektör vid Valvira, sade då att antalet bekräftade fall var 14, men att fler fanns.

- Vi har fått fler anmälningar, men vi kan ännu inte säga något om dem, sade hon då.

Samtliga 14 fall ska då ha handlat om försummelser i privata vårdhem.

Diskussion om artikeln