Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Diabetikers använda sprutor och nålar utgör en risk för städpersonal – studerande Alex Rautanen hoppas på fler insamlingspunkter

Från 2019
Mansperson står i kontorsmiljö.
Bildtext ÅA-studerande Alex Rautanen efterlyser fler insamlingspunkter där diabetiker kan lämna in använda nålar och sprutor.
Bild: Yle/Niklas Grönholm

Var man ska slänga använda sprutor och injektionsnålar är inte alltid en självklarhet, säger studerande Alex Rautanen som har diabetes. Flera nålar och sprutor som diabetiker använt slängs i dag i soporna trots att de klassas som farligt avfall och ska sorteras.

- Emellanåt finns det inte några andra alternativ så man slänger dem i soporna.

Rautanen själv använder inte längre injektionsnål utan en insulinpump men han efterlyser flera insamlingsställen för andra diabetikers skull.

I dag finns det flera insamlingsställen bland annat vid sjukhuset, men Rautanen skulle vilja se fler ställen.

- Jag tycker att det skulle vara jättebra om det fanns fler insamlingspunkter mer tillgängliga för allmänheten.

Städpersonalen i riskzon

Vid Åbo Akademi i Vasa har man i ett och ett halvt år haft insamlingslådor för använda sprutor och nålar i husets allmänna toaletter.

Roland Nylund, överexpeditionsmästare vid campuset säger att idén till insamlingslådorna kom från personalen.

- Städpersonalen sa att det förekom nålar och sprutor bland soporna vilket är farligt då personalen kan bli stuckna då de exempelvis tömmer soporna.

Mansperson står i kontorsmiljö.
Bildtext Roland Nylund
Bild: Yle/Niklas Grönholm

Lösningen till problemet var gula insamlingslådor som de hängde upp vid de allmänna toaletterna.

Nylund säger att det handlade om en säkerhetsåtgärd och att ingen från personalen har uppgett att de skadats av nålarna bland soporna.

- Personalen ska meddela om de misstänker någon säkerhetsrisk så vi valde att reagera i tid och ta det säkra före det osäkra.

Billig investering

När insamlingslådorna är fulla ska de föras till en återvinningsstation. Nylund säger att insamlingslådorna kan köpas på apoteket och att de är en billig investering med tanke på vilken stor nytta de har.

En gul och röd förpackning där man kan slänga nålar.
Bild: Yle/Niklas Grönholm

Responsen från personalen har också varit positiv.

- Lådorna kostar knappt tjugo euro så ekonomin faller inte på det här. Vi vinner nog på det i slutändan.

Alex Rautanen som själv studerar vid Åbo Akademi i Vasa är glad att universitetet valde att skaffa insamlingslådorna till toaletterna.

- Jag tycker det är jättebehändigt att det finns ett ställe vid campuset där man kan slänga nålarna, det gör en stor skillnad.

Diskussion om artikeln