Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Marvel slår nästan alla tänkbara rekord med filmen Avengers: Endgame - över en miljard i biljettintäkter på fem dagar

Från 2019
Uppdaterad 29.04.2019 07:04.
Skådesspelarna i Avengers: Endgame.
Bildtext Det går bra för Marvel – den senaste och sista Avengersfilmen har setts av många.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den senaste och sista Avengersfilmen av Marvel Studios är en kassasuccé. Människor världen över har aktivt besökt biosalonger vilket lett till att filmen blivit den mest sedda under de fem dagar som filmen varit ute.

En film har aldrig dragit in över en miljard i biljettintäkter på en så här kort tid. Avengers: Endgame har på fem dagar gjort stor succé med biljetter sålda för över 1,2 miljarder dollar globalt, alltså drygt 1,08 miljarder euro. Disney, som äger Marvel, bekräftar siffrorna i ett pressmeddelande.

Marvel slår sitt eget rekord med dessa siffror. Filmen som tidigare höll rekordet för biljettintäkter under liknande tidsperiod var nämligen Avengers: Infinity War, Avengersfilmen som kom i fjol, 2018. Då uppgick biljettintäkterna till en miljard dollar på elva dagar.

Avengers: Endgame
Bild: WALT DISNEY STUDIOS MOTION PICTURES FINLAND

Man kan ändå inte säga att Avengers: Endgame är den mest framgångsrika filmen genom tiderna.

Filmen Avatar från år 2009 har totalt nämligen dragit in över 2,7 miljarder dollar. Avengers: Endgame är ändå nästan halvvägs där och kan slå världsrekordet.

22 filmer på elva år

Några av rekorden som filmen upprätthåller är mest visade filmen på bio under premiärdagen, bästa premiärhelg och snabbaste filmen att nå 100 miljoner dollar i intäkter (en dag).

Avengers: Endgame slog också ett annat av sina rekord - årets mest inkomstbringande film (2019). Tronen besattes tidigare av Captain Marvel.

Filmen har dessutom fått mycket bra kritik. Svenska Yles recensent Silja Sahlgren-Fodstad skriver att det var ett värdigt farväl av Marvelhjältarna. På filmdatabasen IMDB ligger filmen på plats tre med 9,1 stjärnor av 10.

Det är sista gången som man får se karaktärerna på filmduken, åtminstone tillsammans. Bland annat Chris Evans, som spelar Captain America, meddelade i fjol att det blir hans sista film som hjälten Captain America.

Captain America ser bekymrad ut.
Bildtext Chris Evans som den folkkäre Captain America.
Bild: Marvel Studios

Marvels sammanflätade filmer började med Iron Man år 2008 och sedan dess har man släppt totalt 22 filmer. Den första Avengersfilmen kom år 2012.

Avengers: Endgame är den fjärde filmen av bröderna Anthony och Joe Russo. I och med den här filmen avslutas deras kontrakt med Disney.

Marvel är företaget bakom kända hjältar såsom Spider-Man, Thor, Black Panther och Hulk.

Diskussion om artikeln