Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeå IF:s Fredrik Fröberg gillar släggkastning för att det är svårt

Från 2019
man i grön sportjacka
Bildtext Släggkastaren Fredrik Fröberg vill kasta över 70 meter.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Släggkastaren Fredrik Fröberg från Sjundeå IF laddar upp inför sommarens friidrottssäsong.

Släggkastaren Fredrik Fröberg säger att vinterträningen har gått enligt planerna och faktiskt bättre än vanligt. Vintertid sker träningen i första hand inomhus också om det går att kasta utomhus.

- Bara kastringen är uppvärmd. Det har jag gjort några gånger.

Träningen går i övrigt ut på styrketräning, allmän koordinationsövning och hopp- och springövningar.

Man ska vara ganska stark då man kastar slägga?

- Nå jo. Dom bästa säger ju alltid att man inte behöver vara så stark, att det räcker med en frivändning på 150 kilo några gånger, för knäböj räcker 300 kilo. Så allt är ju relativt, säger Fredrik Fröberg.

Vilka är dom viktigaste muskler en släggkastare har?

- Det är mellangärdet och benmusklerna, det är med dem du kastar. Armmuskler ska du ha så mycket att du orkar hålla i släggan avslappnat, allt utöver det är onödigt.

Herrarnas tävlingsslägga väger 7 kilo och 260 gram. Fröberg berättar att styrketräningen visserligen innehåller olympiska lyft med frivändning, knäböj, ryck och marklyft.

- Men den rätta styrketräningen är att bara kasta så mycket som möjligt. Att du är stark på gymmet ger inga metrar till i kastet.

Började kasta som tioåring

24-årige Fredrik Fröberg minns att han kastade sin första tävling som 10-åring. Det betyder att den här sommaren nu blir hans femtonde.

Hur många kast har du kastat?

- Det vet jag inte, men allt för få. Kanske i medeltal ungefär 2000 kast per säsong. 2500 kast om man räknar in junioråren.

Fröberg började träna friidrott som sjuåring. Att börja kasta slägga föll sig naturligt.

- Jag var stor och långsam. Och slägga funkade från början.

Till en början kastade han mest spjut, men också kula och diskus. Men det var släggkastning han var bäst på och därför gick han in för den.

Lär sig nya saker

Fredrik Fröberg beskriver själv sin gren som svår. Tekniskt sett lär han sig nya saker hela tiden, också nu inför sin femtonde sommar som släggkastare.

- Jag är långt ifrån färdig och långt ifrån nöjd med vad jag har uppnått.

Han har tidigare bloggat om att släggkastare diskrimineras under tävlingar och att tävlingar sker utanför stadion eller före de andra grenarna börjar.

En orsak till det har varit att det uppstår gropar på gräsplanen som ska fyllas igen så att man kan spela fotboll på planen.

- Man känner sig utanför. Å andra sidan blir vi ju ganska sammansvetsade, vi släggkastare. Oavsett varifrån vi kommer, från Finland eller från andra håll i världen.

Anor i Sjundeå

Fröberg är bosatt i Kyrkslätt men tävlar fortfarande för Sjundeå IF. Han började med friidrott inom KyIF, Kyrkslätt idrottsförening. Men verksamheten dog ut.

- Sista året jag var där var jag den enda idrottaren och en tränare. Sjundeå hade då jättebra verksamhet så det lockade. Jag är dessutom fjärde generationen som idrottar för Sjundeå IF.

Fredrik Fröbergs farfarsfar, farfar och pappa idrottade också för Sjundeå IF.

Inleder snart tävlingssäsongen

Den 25 maj inleder han tävlingssäsongen i Somero.

I Västnyland finns SFI-mästerskapen inprickade i början av juli i Karis.

- Dom är ganska jäkliga med släggmobbningen i den här staden men då har dom lovat att vi får tävla på huvudplanen så det är ganska roligt. Det är alltid speciellt när man får komma med bland riktiga friidrottare.

I övrigt är FM-tävlingarna i Villmanstrand 1-4 augusti huvudmålet för Fredrik Fröberg. Han kastar också i andra tävlingar, bland annat i släggkarnevalen.

Vill förbättra sitt bästa

Fredrik Fröbergs personbästa resultat är 65,10. Det resultatet kastade han i augusti 2018. Det resultatet vill han gärna uppdatera.

- Jag har nog siktat på att ta ett stort steg framåt nästa sommar. Helst så snabbt som möjligt. Åtminstone så att jag är på den nivån då jag börjar säsongen, annars har något gått snett, förklarar släggkastaren Fröberg.

Det mål han tidigare ställt är att kasta 70 meter år 2020. Också om det kan gå bra under träningar så är det trots allt tävlingsresultaten som räknas.

- När det tas ut deltagare till en GP-tävling så är jag på gränsen att falla bort. 70 meter skulle ge en trygghet. Det skulle också visa att jag har kapacitet till ännu längre längder och värdetävlingar.

Snurrar man på 65 så är det mest hobbyverksamhet och det kan man göra på annat sätt än att satsa 100 procent på slägga.

Fredrik Fröberg studerar för tillfället till idrottslärare i Jyväskylä. Han säger att träningsmöjligheterna är ypperliga på orten.

- Det finns både innehall och utehall för slägga, idrottshall för övrig träning och en akademi som erbjuder allt.

SPORTMÅNDAG studiogäst släggkastaren Fredrik Fröberg, Sjundeå IF

14:57

Diskussion om artikeln