Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP:s nya riksdagsledamot Hussein al-Taee kommenterar uppmärksammade Facebookinlägg

Från 2019
Uppdaterad 29.04.2019 15:14.
Programmet är inte längre tillgängligt
SDP:s Hussein al-Taee kommenterar sina uppmärksammade Facebook-inlägg - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

SDP:s Hussein al-Taee erkänner på sin blogg att han skrivit nedvärderande om homosexualitet och judar. De skärmdumpar på hans Facebookkommentarer som cirkulerat i offentligheten är äkta, säger han själv. al-Taee håller presskonferens kl. 17.30.

Socialdemokraternas nyvalda riksdagsledamot och tidigare fredsförhandlaren Hussein al-Taee hamnade i blåsväder efter att gamla Facebookinlägg från 2014 dök upp i offentligheten inför 2019 års riksdagsval.

Hussein al-Taee har bland annat skrivit nedvärderande om judar och homosexualitet samt jämfört Israel med terrorgruppen IS i en Facebookgrupp.

Därtill har han skrivit att USA grundat och finansierat terrororganisationen al-Qaida.

Skärmdumpar av al-Taees kommentarer spreds under valrörelsen och han har själv kallat det för ett försök att svartmåla honom.

"Det finns inga ord för skammen"

Nu går Hussein al-Taee ändå ut och erkänner att skärmdumparna är äkta. Det har han själv kommit fram till efter att han gått igenom dem en gång till.

- Jag kan säga att de tyvärr är äkta.

al-Taee ber om ursäkt för att han inte medgett saken tidigare.

- Det finns inga ord för att beskriva den skam jag känner nu på grund av det språk jag använt och de fördomar och tankar jag haft om homosexualitet, judar, sunnimuslimer, somalier och andra människogrupper, säger han på sin blogg (på finska).

Han säger också att han inte godkänner att någon människogrupp diskrimineras eller utsätts för hat.

al-Taee har arbetat för fredsorganisationen CMI, som tidigare uppgett för nyhetsbyrån STT att kommentarsinläggen inte representerar organisationens linje.

al-Taee blev kallad antisemit

al-Taees inlägg uppmärksammades i söndags i den israeliska tidningen Jerusalem Post. I en artikel intervjuades människorättssorganisationen Simon Wiesenthal-centrets ledare för kontoret i Jerusalem, doktor Efraim Zuroff, som anser att Hussein al-Taee är en antisemit.

SDP:s riksdagsgrupp behandlade al-Taees inlägg förra veckan, och då bad al-Taee om ursäkt för dem.

Socialdemokraternas partisekreterare Antton Rönnholm betonar att partiet inte godkänner diskriminering mot någon typ av människogrupper, vare sig av etniska, religiösa eller av andra skäl.

- Det är viktigt att han nu tydligt har bett om ursäkt av dem han eventuellt har sårat och att han själv har gått igenom situationen och sina tidigare skriverier och medgett att det finns ett problem.

SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm
Bild: Pekka Tynell / Yle

Antton Rönnholm påpekar att al-Taees arbete i riksdagen inte egentligen har hunnit börja ännu.

- Nu ser vi fram emot det att han ska kunna börja arbeta som riksdagsledamot och visa för sina egna väljare och allmänheten vad han lärt av sina misstag. Skriverierna är flera år gamla och han har tagit avstånd från de tankar han ger uttryck för i dem. Till den delen tycker jag att vi ska tro på honom när han säger att han har ändrat uppfattning.

Riksdagsledamot Hussein al-Taee är gäst i Yles program A-studio på måndag kväll klockan 21.

Diskussion om artikeln