Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Slutet nära för Wilenius båtvarv - men det finns hopp

Från 2019
Wilenius varv och Borgå å
Bildtext Arkivbild från Wilenius båtvarv.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Den sista september är sagan all för Wilenius båtvarv. Senast då ska båtarna vara borta. Borgå stad löser in varvets byggnader och skenor för drygt 144 000 euro - om inte företaget deltar i koncepttävlingen för västra åstranden, och vinner den.

Stadsstyrelsen klubbade igenom beslutet på måndagskvällen.

- Det var ett ganska snabbt beslut och diskussionen var kort. Grupperna var eniga, säger stadsstyrelsens ordförande Jaakko Jalonen (SDP).

Från början var förslaget att företaget N Group som driver Wilenius båtvarv skulle ut före den sista juni.

Biträdande stadsdirektörens ändringsförslag godkändes och varvet fick tid på sig till den sista september - om inte företaget deltar i koncepttävlingen för varvsverksamheten och vinner den.

I så fall kan verksamheten fortsätta direkt med ett längre kontrakt.

Om företaget inte deltar i koncepttävlingen, eller om företaget deltar men deras koncept inte väljs så ska företagets resterande egendom och alla privatpersoners båtar avlägsnas före den sista september i år.

Tidningen Östnyland har tidigare skrivit (för prenumeranter) att företagarna vid varvet är oroliga över hur båtarna ska fås ut då varvets mastkran har tagits bort i samband med muddringen av ån.

Enligt Jalonen kommer det här problemet nog att lösas.

- Jag är inte sakkunnig, men det finns lastbilar som har möjlighet att göra det på samma sätt som mastkranen. Lösningar hittas nog, säger Jalonen.

Långa förhandlingar

Företaget har arrenderat varvsområdet av staden. Arrendeavtalet gällde tills fullmäktige godkände den nya detaljplanen för området.

I avtalet står det att staden löser in de byggnader som ska bevaras enligt detaljplanen, om inte något annat avtalas.

Som ersättning ska staden betala sextio procent av byggnadernas tekniska värde åt N Group, det vill säga 144 420 euro.

wilenius båtvarv
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Stefan Härus

Efter att detaljplanen godkändes i augusti 2018 har staden och företaget förhandlat bland annat om inlösningen av byggnaderna, men parterna har inte kommit överens.

Max och Ivar Nordlund som driver N Group skulle ha önskat att staden löser in också resten av varvsutrustningen, såsom mastkranen och bryggorna. Det här går inte staden med på.

Finns tid att delta i koncepttävlingen

Enligt staden är det ändå inte meningen att varvsverksamheten helt ska sluta. Som bäst pågår en koncepttävling där staden söker aktörer för flera olika objekt på västra åstranden, bland annat båtvarvet.

I föredragningslistan inför kvällens möte står det att den nuvarande företagaren inte har deltagit i koncepttävlingen. Också tidningen Östnyland skrev i mitten av mars att företaget inte tänker delta.

- Jag vet inte om N Group deltar i koncepttävlingen, tävlingen börjar ju först nu. Vi har beslutit att offertrundan tar slut först i augusti, säger Jalonen.

Beslutet att skjuta upp inlösningen av varvsområdet ger företagarna mer tid att fundera på om de ändå kunde tänka sig att lämna in ett bidrag till koncepttävlingen.

30.4.2019: Bland blommor och bin på Valborgsmässoafton

20:00

Diskussion om artikeln