Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Den nyinvalde riksdagsledamoten Hussein al-Taee kommenterar kränkande Facebookinlägg: Jag har inte varit helt ärlig

Från 2019
Uppdaterad 29.04.2019 19:47.
Hussein al-Taee.
Bildtext Hussein al-Taee.
Bild: Lehtikuva

SDP:s Hussein al-Taee höll på måndagen en presskonferens med anledning av att hans gamla Facebookinlägg fått mycket kritik. De skärmdumpar på hans Facebookkommentarer som cirkulerat i offentligheten är äkta, säger han själv.

Programmet är inte längre tillgängligt
SDP:s Hussein al-Taee kommenterar sina uppmärksammade Facebook-inlägg - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det var en tagen Hussein al-Taee som mötte pressen på måndagseftermiddagen.

al-Taee inledde presskonferensen med att be om förlåtelse av de människor och grupper han kränkt.

– Jag vill be om förlåtelse av homosexuella, judar, somalier, sunnimuslimer och många andra människor som Facebookuppdateringar har sårat.

– Jag finner inte ord för den skam jag känt och känner för den människa som visade sig i inläggen. Jag upplever att jag lämnat den människan bakom mig och jag ville vara säker på jag begravt den människan för att den inte skulle visa sig igen, framför allt i jobbet.

al-Taee tog också upp sin bakgrund som han beskriver som mycket konservativ. Han säger att inställningen till könsroller och sexuella minoriteter var långt från det han anser nu.

Hans inställning till homosexuella förändrades efter att han lärt känna många homosexuella, säger han.

Han tangerade också sina kränkande inlägg om judar.

– Judar ska inte skuldbeläggas för det som den israeliska staten gör mot till exempel palestinier, säger al-Taee.

I ett av inläggen jämför han Israel med Islamiska staten, IS. Det var dumt, konstaterar han nu.

al-Taee berättade också att Arabvåren väckte starka känslor hos honom och att han då sade många saker som han nu skäms för.

Flera skärmdumpar

Yle Uutiset har tagit del av över tio skärmdumpar som föreställer al-Teaas statusuppdateringar. De äldsta inläggen är från år 2011.

I en av statusuppdateringarna skriver han bland annat att Saudiarabiens tidigare kung Abdullah och Egyptens tidigare president Hosni Mubaraki "ska brinna".

En bild som föreställer en statusuppdatering som Hussein Al-Taee har gjort.
Bildtext Skärmdump som föreställer ett inlägg som al-Taee har skrivit år 2011. De andra personerna i diskussionstråden har anonymiserats genom att dölja deras profilbild och namn.
Bild: Yle Uutiset

I ett annat gammalt inläggs kommentarsfält har han bland annat skrivit om “sunnimuslimers skitprat” (sunni bullshit). Han har också kommenterat att judar "förstör för alla" (fucks up everybody), uppger Yle Uutiset.

"Jag har inte talat sanning"

al-Taee uppgav att han själv började ifrågasätta att han skrivit de nedvärderande Facebook-inläggen, men att han insåg att han verkligen gjort det. Skammen fick honom ändå att hemlighålla saken.

– Jag ville också delvis dölja det för mej själv.

al-Taee ber också om ursäkt av sina anhängare, det Socialdemokratiska partiet som han ställt upp för i riksdagsvalet och hans tidigare arbetsgivare CMI.

– Jag har inte varit ärlig med dem och berättat hela sanningen för dem. Jag har inte varit tillräckligt modig för att erkänna att texterna är mina egna. Jag har inte talat sanning.

Har du ljugit om detta när du har fått frågan om det här tidigare?
– När man har frågat om detta har jag sagt att jag inte känner igen mig. På det sättet har jag inte varit ärlig.

Är frågan utagerad i partiet?

– Jag vill kunna tala med mina riksdagskolleger öppnare och kanske också ännu brutalare än tidigare. Jag upplever att vi ännu vill tala om de här frågorna.

Som riksdagsledamot vill al-Taee nu utnyttja sin kunskap och kompentens för att förebygga polarisering och diskriminering i samhället, uppgav han på presskonferensen.

Tidigare under måndagen har Socialdemokraternas partisekreterare Antton Rönnholm sagt att partiet inte godkänner diskriminering mot någon typ av människogrupper, vare sig av etniska, religiösa eller av andra skäl.

- Det är viktigt att han nu tydligt har bett om ursäkt av dem han eventuellt har sårat och att han själv har gått igenom situationen och sina tidigare skriverier och medgett att det finns ett problem.

Han säger att han skämdes när inläggen blev offentliga och att han inte hittade rätt ord för att beskriva den bakgrund varifrån orden härstammar.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att säga det jag känner. Människovärdet är okränkbart och och jag godkänner inte att en enda grupp kränks eller hat som riktas mot någon grupp.

Artikeln uppdateras