Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Säsongens fulaste tackling, heta känslor och sällsynt utklassning – FC Inter skrällde mot HJK efter dramatiska scener

Från 2019
Uppdaterad 29.04.2019 20:57.
Timo Furuholm.
Bildtext Timo Furuholm tvåmålsskytt för Inter.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Det gick hett till på Kuppis fotbollsstadion på måndagskvällen. Efter att Faith Friday Obilor åkt ut för säsongens i särklass fulaste glidtackling stod det till slut 4–1 på tavlan till FC Inter. I Helsingfors protesterade i sin tur HIFK-supportrarna.

Det saknades sannerligen inte dramatik då FC Inter och HJK bokstavligen drabbade samman på måndagskvällen i Åbo.

Helt som i ligapremiären var HJK vassare i början av matchen. Redan i den andra matchminuten var Elderson väl framme och satte in bollen för gästerna.

Men Inter vände snabbt. Innan matchen hade hunnit bli 20 minuter gammal stod det 2–1 till Åbolaget efter två baljor av Timo Furuholm.

Sedan blev det stökigt.

Med tio minuter kvar av den första halvleken fick HJK-mittbacken Faith Friday Obilor hjärnsläpp och tacklade argentinaren Luciano Balbi sent och oerhört fult. Obilor konfronterades genast av Mikko Kuningas och svarade med att knuffa honom i ansiktet.

Se video på situationen här (Ruutu.fi).

Domen? Direkt rött kort.

– Vårt spel kollapsade totalt efter det. Men vi kan inte skylla på det numerära underläget heller. Vi var helt enkelt dåliga i dag. Samtidigt nätade Inter från varje läge de hade, menar den tidigare Interspelaren Kaan Kairinen efteråt i Ruutu+:s tv-intervju.

"Måste hitta på något nu"

Påståendet stämmer inte riktigt. Inter radade upp farliga lägen på rad och lyckades förvisso näta ännu två gånger under resten av matchen, men siffrorna kunde ha varit väldigt mycket fulare i Kuppis på måndagskvällen.

Det var Juuso Hämäläinen och Daniel Kamy som noterades för de två sista målen i matchen.

För Inters del var segern säsongens andra och laget steg samtidigt upp till sjätte plats i ligatabellen. HJK har i sin tur gått fyra matcher utan att vinna. Före kvällens förlust hade ”Klubi” kryssat tre matcher på raken.

– Vi måste nog hitta på något nu. Men det finns bara en väg att gå härifrån – uppåt, summerar Kairinen.

Klacken protesterade – HIFK slog Honka

I Helsingfors började halvderbyt mellan HIFK och FC Honka med en protest.

Det var HIFK-klacken som stannade utanför stadion matchens tio första minuter som ett ställningstagande mot uppgifterna om att HIFK-ledningen förhandlar om en eventuell försäljning av majoriteten av klubbens aktier.

Det var Helsingin Sanomat som avslöjade att ägarduon bakom den danska klubben Vejle också var intresserade av att köpa HIFK. Vejles transferpolitik med hög spelaromsättning under de senaste åren har väckt diskussion i landet.

Tom läktare på Tölö fotbollsstadion.
Bildtext Protesten.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

HIFK-klacken protesterade uttryckligen mot att sälja klubben till ”utländska misstänksamma personer”. I anhängarnas ställningstagande motsätter man sig också en ohållbar transferpolicy.

På planen blev det seger för värdarna. IFK Mariehamn-fostrade Joel Mattsson stod för matchens första mål med en halvtimme kvar av matchen och tio minuter senare avrundade Jakob Maslo Dunsby segersiffrorna till 2–0.

Segern var HIFK:s första för säsongen.

Resultat, fotbollsligan:

Inter – HJK 4–1 (2–1)

HIFK – Honka 2–0 (0–0)