Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS-ledare tros tala i ny propagandavideo - nästan fem år sedan han senast syntes på film

Från 2019
En man sitter i skräddarställning på golvet. Han har långt skägg och en svart huva på sig.
Bildtext I videon sitter en skäggig man i skräddarställning på golvet. Enligt Reuters ser mannen ut som en äldre version av Abu Bakr al-Baghdadi.
Bild: EPA-EFE

IS högsta ledare Abu Bakr al-Baghdadi verkar framträda i en film som terrorgruppen publicerade på måndagen, uppger Reuters.

Det här är första gången på nästan fem år som ledaren syns till på film. Videon verkar dessutom vara färsk. I slutet av den 18 minuter långa filmen dateras den till början av april. Mannen pratar också om aktuella händelser såsom bombattackerna i Sri Lanka och striden om al-Baghuz i Syrien.

Man har ännu inte kunnat konstatera att filmen med säkerhet är äkta. Terrorexperten Magnus Ranstorp,som SVT har talat med, tror ändå att det sannolikt är IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi som talar i filmen.

– Om man hade hittat något i filmen som tyder på att det inte är han hade det antagligen kommit på en gång, säger han till SVT.

Ranstorp tror att videon är ett sätt för terrorgruppen att visa att de fortfarande finns och att de fortfarande är relevanta.

Ifall videon är äkta skulle det betyda att IS-ledaren fortfarande är i liv. Tidigare har man misstänkt att Abu Bakr al-Baghdadi möjligtvis skulle ha dödats. På den senaste tiden har det ändå cirkulerat uppgifter från säkerhetstjänster om att al-Baghdadi gömmer sig i Syrien eller Irak.

Terrorgruppen har stött på motgångar på den senaste tiden. I mars konstaterades kalifatet vara utplånat i samband med att IS sista fäste föll.

Källa: Reuters, SVT

Diskussion om artikeln