Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Segerarkitekten Roslander var nöjd med försvarsspelet men sågade det långa speluppehållet: "Som tur hittade vi lugnet i andra halvlek"

Från 2019
Dicken-spelare.
Bildtext Patrik Roslander tackade sina lagkompisar för försvarsinsatsen. (arkivbild)
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Dicken fick slita i nästan 50 minuter för att besegra Sjundeå IF i lagens första semifinalmöte. Målvakten Patrik Roslander och framför allt ett fungerande försvarsspel låg bakom segersiffrorna 25–19.

Det hade gått 26 långa aprildagar sedan Dicken spelade sin senaste match i herrarnas FM-liga i handboll. Kvällens motståndare från Sjundeå hade i sin tur fått vila i endast tre dygn sen lagets femte kvartsfinal mot Grankulla IFK. Enligt hemmalagets rutinerade målvakt Patrik Roslander var det ingen enkel uppgift att hitta spelrytmen.

– Det märktes hela första halvleken då vi tappar bollar och är nervösa. Sjundeå är däremot inne i slutspelsrytmen och har lugnet och hårdheten direkt från början, säger Roslander till Yle Sporten efter den första semifinalen.

– Det var nästan sämre för oss att sluta tvåa i den övre slutserien än trea, fyra eller femma. Jag kan inte riktigt förstå den långa pausen.

Gästerna från Sjundeå som kom till Britas bollhall med en högljudd hejarklack i ryggen stor för en stabil insats i 50 minuter före hemmalaget ryckte till 21–16 efter tre raka fullträffar av Tadas Stankevicius, Benny Broman och Filip Söderlund.

"Orkar inte riktigt stå emot"

– Det var jämn kamp i 45–50 minuter. Sen trycker de sönder oss i vårt försvar och vi orkar inte riktigt stå emot. Vi missar däremot lägen, de förde matchen i andra halvlek och vann rättvist, sammanfattar SIF:s tränare Teddy Nordling.

Det tidigare Bundesligaproffset ville inte skylla förlusten på den korta uppladdningstiden.

– Inte märktes det i början men nog kom det ju en viss trötthet krypande längs med matchen. Vi kämpar ändå hela vägen och jag vill lyfta på hatten åt grabbarna att de aldrig gav upp.

SIF saknade viktiga Alexander von Numers som fick en lindrig hjärnskakning i den fjärde kvartsfinalen mot GrIFK. När han är tillbaka är oklart.

– Svårt att sia om det. Tråkigast är det för honom som inte får vara med just nu. Vi fokuserar nu fullt på det manskapet vi har till förfogande, säger Nordling och passar på att hylla målvakten Roni Léven (14 räddningar) och Sten Maasalu (7 mål) för deras insatser i ett tappert kämpande SIF-gäng.

Tacksam uppgift mellan stolparna

Efter att Dicken hittade rytmen i anfallsspelet kunde hemmalaget dra ifrån. Helsingforslaget återtog ledningen i slutet av första halvlek (11–10) och släppte den aldrig.

– Som tur hittade vi lugnet i andra halvlek. Efter paus var vi utmärkta i båda ändorna av planen, konstaterar Roslander som stod för 15 räddningar.

19 insläppta är väl ett bevis på att både försvars- och målvaktsspelet fungerade?

– Absolut, så såg det ut också från min synvinkel. Försvarets händer var där de skulle och så gissade jag rätt hörn, säger Roslander och bjuder på ett leende.

Vem i försvaret vill du tacka?

– Båda bröderna Granlund. Med en liten spark någonstans får vi nog ordentliga försvarsspelare av dem.

Håller du med om att Tadas Stankevicius valdes rättvist till matchens bästa spelare?

– Jo, han skriker och skäller på oss och det kommer från hjärtat. Då gäller det att prestera bättre. Han ger allt vad han på varje träning och i varje match vilket hjälper oss enormt mycket, säger Roslander om sin litauiska lagkompis som stod för fem mål.

Följande match mellan lagen spelas på torsdag (2.5) i Sjundeå. Tre segrar krävs för avancemang.

Klar seger för Cocks

I det andra semifinalparet ställdes Cocks mot HIFK på hemmaplan. Det syntes snabbt att gästerna fått kämpa rejält tidigare i slutspelet.

Cocks tog till slut en klar 32–19-seger, inte minst tack vare elva mål signerat Teemu Tamminen.

– En bra start på semifinalsserien, konstaterar Gintras Savukynas på ligans hemsida efteråt.

– Vi hade inte återhämtat oss från kvartsfinalsserien. Vi kämpade ändå och kommer garanterat att göra det också i de kommande matcherna, säger HIFK-kollegan Rostislav Grinishin.

FM-ligan i handboll, semifnaler

Dicken – SIF 25–19 (12– 10)
Dicken: Tadas Stankevicius 5, Benny Broman 5, Joacim Broman 5, Max Granlund 4, Filip Söderlund 3, Felix Nilsson 1, Anton Rémy 1, Gusten Montonen 1
SIF: Sten Maasalu 7, Christoffer Thor 5, Ott Varik 4, Eduard Zakharov 2, Carl Weurlander 1

Cocks – HIFK 32–19 (18–11)
Cocks: Teemu Tamminen 11, Nils Kreicbergs 4, Bojan Zupanjac 3, Davor Basaric 3, Roni Syrjälä 2, Nico Rönnberg 2, Vitalie Nenita 2, Sasa Puljizovic 1, Andrei Novoselov 1, Yury Lukyanchuk 1, Oleksandr Kyrylenko 1, Viktor Kovalenko 1
HIFK: Roman Protcenko 6, Ardo Puna 5, Sten Toomla 4, Oscar Udd 2, Vladimir Knopinskii 2

Diskussion om artikeln