Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stora företag vill se ett koldioxidneutralt EU – Ikea, Kone och Fortum bland dem som kräver åtgärder

Från 2019
Uppdaterad 30.04.2019 06:04.
Flaggor från medlemsländerna i EU.
Bild: EPA

Över 50 europeiska investerare och företag, bland dem finländska Kone, Fortum, Ilmarinen och Neste, kräver att EU-länder sätter som mål att få ett koldioxidneutralt Europa senast år 2050.

I ett brev skriver man att man kräver att ledare i europeiska länder placerar klimatförändringen högst upp på EU:s agenda. På så sätt kunde företagen pålitligt investera i hållbar produktion med nollutsläpp, vilket hade skyddat Europas konkurrenskraft, står det i brevet.

– Vi har ett brådskande uppdrag: att bli av med fossila bränslen under en generations tid, lyder orden i brevet.

Enligt uppgifter i brevet kan företagen inte stå ensamt bakom ärendet, utan beslutsfattare måste ge sin syn på saken och berätta om sina delmål för att närma sig koldioxidneutralitet.

Många branscher bakom

EU:s kommision har också föreslagit att EU strävar efter ett så kallat nollutsläpps-EU före år 2050. Förslaget är ännu under behandling och kräver genomgång av EU-länderna och parlamentet.

Också FN:s klimatpanel, IPCC, kräver att nettoutsläppen är noll före år 2050.

Brevet publicerades på tisdagen och företag i Finland som undertecknat brevet är bland annat Fortum, Ilmarinen, Kone och Neste.

Också internationella företag såsom Unilever och Ikea har undertecknat brevet.

Företag från flera olika branscher står bakom kraven i breven, bland annat företag inom energiproduktion, stålindustrin, försäkringssektorn och jordbruket.

De företag som undertecknat brevet har ungefär 1,5 miljoner arbetstagare runtom i Europa. Företag- och investeringsnätverk som står bakom brevet representerar över 16 000 företag.

Källor: EU, Yle