Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stockmann samarbetsförhandlar – 1 600 personer berörs och 160 kan sägas upp

Från 2019
Uppdaterad 30.04.2019 16:39.
Stockmann i Helsingfors
Bild: Yle/Carolina Husu

Stockmann har publicerat årets första kvartalsrapport och resultatet är sämre än väntat. Konsekvensen blir att koncernen inleder samarbetsförhandlingar.

Omsättningen är 207,2 miljoner euro, vilket är ett bättre resultat än året innan. Då var omsättningen 202,4 miljoner euro.

Det justerade rörelseresultatet uppgick till minus 20,6 miljoner euro. Det rapporterade rörelseresultatet uppgick till minus 21,4 miljoner euro.

Tidigare trodde Stockmanns ledning att delårsresultatet skulle bli bättre än i fjol.

Galna dagar och Lindex räddar

Stockmann skriver i ett pressmeddelande att resultatet från det första kvartalet är tillfredsställande i och med att det justerade rörelseresultatet förbättrades med 4,2 miljoner euro.

Lindex, som ägs av Stockmann, fortsätter att leverera goda resultat och det bidrog till förbättringen i koncernens resultat.

Också tidpunkten för Galna Dagar-kampanjen ledde till bättre resultat.

Lindex
Bild: Yle/Katja Mättö

Lindex försäljning ökade med tre procent. Speciellt nätbutiken fortsatte prestera starkt och uppnådde en försäljningsökning på 41 procent.

Stockmann Retails omsättning ökade med 15 procent på grund av Galna Dagar-kampanjen, men bruttomarginalen minskade.

Skulderna har minskat

I höstas meddelade Stockmann att Nevsky Centre-köpcentret i S:t Petersburg skulle säljas till PPF Real Estate och i början av året blev affären verklighet.

Totalt räknat lyckades Stockmann dra in 141 miljoner euro på affären efter skatter. Dessa intäkter gick till avkortning av lån. Det betyder att bolagets skulder minskade betydligt.

Under ett års tid har nettoskulderna nästan halverats. Man har gått från att ha 801,8 miljoner euro i skulder till 457,1 miljoner euro.

Stockmann vill spara 40 miljoner – personalen drabbas

Även om Lindex uppskattas fortsätta sitt stabila resultat så är det klart för Stockmann att en avsevärd förändring behövs beträffande affärsmodellen.

Stockmann ska förnya strategierna för att stärka konkurrenskraften för varuhusen och nätbutikerna.

Nu ska man bygga upp en ny verksamhetsmodell och därför inleds samarbetsförhandlingar.

Omfattande förnyelse och minskning av kostnaderna behövs för att vända verksamheten i rätt riktning, skriver Stockmann.

Totalt 1 600 anställda i Finland berörs av samarbetsförhandlingarna. Man vill minska kostnaderna med minst 40 miljoner euro innan våren 2021.

Inbesparingarna som riktar sig till personalen uppskattas stå för under en tredjedel av inbesparingsmålet, medan över två tredjedelar skulle komma från övriga inbesparingar.

Rea på Stockmann.
Bildtext Man ska inte minska på försäljningspersonalen.
Bild: Mira Myllyniemi

Åtgärderna uppskattas leda till att högst 160 anställda sparkas i Finland. Varuhusens försäljningspersonal ska inte minskas.

De planerar därför en ny hållbar affärsmodell och förenklad organisationsstruktur.

Målet är att sammanslå enheterna Stockmann Retail och Real Estate, samt de gemensamma funktionerna i Finland till en ny Stockmann-affärsenhet.

Vad det här betyder för kunderna är en "mer enhetlig inköpsupplevelse i alla kanaler", skriver de.

Vd och styrelseordförande uttalar sig

Kvartalsrapporten släpptes klockan åtta på tisdagsmorgonen. Klockan 10 inleddes ett presstillfälle.

Vd och styrelseordförande Lauri Ratia berättar att organisationen läggs om: varuhusen, fastighetssidan och Lindex ska bilda en ny enhet.

Även Stockmanns COO, Tove Westermarck, kommenterar rapporten. Tanken är att man ska satsa ännu mer på varuhuset i Helsingfors centrum.

Under presstillfället ställdes frågan om Stockmann överväger att stänga fler varuhus.

– Vi ser över alla varuhus, läge och utrymmen och överväger olika åtgärder, säger Ratia.

Artikeln uppdateras.

Artikeln uppdaterades 30.4.2019 klockan 09.51 med en rättelse av ett slagfel. Tidigare uppgavs det att Stockmanns ledning förväntade ett förbättrat helårsresultat när det egentligen var fråga om ett delårsresultat.

Diskussion om artikeln